Lauantai on saunapäivä ja leipomispäivä.  Tänään leivoin sämpylöitä kuten eilenkin.  Eilen leivoin sämpylöitä, joihin oli hyvä kätkeä perunamuusin jäännökset.  Sämpylätaikinan teen kulhossa isolla lusikalla aineet sekoittaen. Taikinaan laitan jauhoja, siemeniä, leseitä sopivassa suhteessa, suolaa, kuivahiivaa, hunajaa ja öljyä (joskus perunaa, porkkanaa tai vaikka omenaraastetta) sekä lämmintä vettä. Kahta kertaa ei tule samanlaista koostumusta, kun aineet lisään näppituntumalla.

Tänään odotellessani pienen hienon miehen vierailua, laitoin taikinan nousemaan ja unohdin sen sitten – kaurasämpylät valmistuivat vasta pikkuisen lähdettyä kotiinsa.  Mies toivoi, että lauantai voisi olla myös pullantuoksuinen päivä.  Niinpä otin pakastimesta sulamaan omenapiirakkaa, vaikkei se olekaan rusinapullien veroista syötävää. Rusinapulla ei tänään valitettavasti tuoksu! Paastonaika.

Minulla on ranteessa violetti nauha muistuttamassa seitsemästä vapaasta viikosta eli ”uuspaastosta”. Paastonaikahan on seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä eli laskiaisesta (tuhkakeskiviikosta) pääsiäiseen. on Ajatus on sama kuin alkuperäisessä paastossa  eli jostakin luopuminen. Ei vain luovuta tietynlaisesta ruoasta, vaan luopua voi mistä tahansa tavasta tai asiasta, joka on tullut itselle liian tärkeäksi tai joka vie paljon aikaa tai tuntuu turhalta tai josta haluaisi päästä kokonaan irti: kahvinjuonti, karkinsyönti, tupakointi, turha auton käyttö tai vaikkapa liiallinen nettisurffailu. Ihmisiä kehotetaan jättämään tilapäisesti pois jokin tällainen asia ja korvaamaan se jollakin, joka tuntuu tärkeämmältä.  Voi käyttää vapaaksi jäämää aikaa perheen kanssa yhdessäoloon tai hiljentymiseen. Samalla voi luopuessaan jostakin antaa säästämänsä rahan vaikkapa lähetystyölle.  Yllättävän vaikealta luopuminen tuntuu, kun sitä alkaa ajatella – kun ei pohdi sitä, sujuu helpommin…

Pieni hieno mies viihtyi meillä niin kuin aina: tutut tavarat ja paikat pottaleluja myöten. Touhua riitti. Olikin ollut jo ikävä häntä, kun parin kuukauden lähes päivittäinen yhteiselo loppui.  Johan vierähti kolme päivää edellisestä tapaamisesta. Papan tultua kotiin nostettiin kirjahyllyn päältä puinen muutama vuosi sitten Puolasta hankittu autojenkuljetusauto autoineen – mikä riemu!

Meillä on uunissa on tuli kerran päivässä kylmänä aikana. Hella lämpiää myös puilla, mutta harvemmin.  Lisäksi saunan kiuas kuumenee puilla vähintään pari kertaa viikossa.  Sauna lähtee lämpiämään ihan pian, kun vain joku viitsisi hakea puita vajasta, ilmoitti mies ja jatkoi: Tämä homma kuuluu kuitenkin minulle – ja poistui pihalle puunnoutoon.  Pihavalon lamppu oli hiipunut. Mies sanoi, että pitää noutaa tikkaat, ruuvimeisseli, uusi lamppu – vasta huomenna valoisalla - joten kulkekoon naapurin kissa myyränmetsästyksessä ensi yönä pimeässä.