Kristityt viettävät pitkääperjantaita Kristuksen ristiinnaulitsemisen ja kuoleman muistoksi. Luterilaisissa kirkoissa ei silloin soiteta urkuja tai tarjota ehtoollista jumalanpalveluksissa. Päivä on kirkkovuoden ainoa surujuhla, ja sen liturginen väri on musta. Päivä oli pilvinen tälläkin kertaa. Pitkäperjantai on surun päivä - Jeesus kuoli ristillä. Tänään pitkäperjantaina jäämme pimeyteen odottamaan pääsiäisen valoa.

 1239381478_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Jeesus tuomitaan kuolemaan. Kansanjoukko huutaa: "Ristiinnaulitse!" (kuva otettu edelleen huovutustyöstä)

 Päivä on perinteisesti paaston ankarin päivä. Kodeissa jopa tulen teko oli ennen kiellettyä, joten syötiin kylmiä ruokia jos niitäkään. Valmis mämmi olikin erityisesti pitkäänperjantaihin sopiva paastoruoka.

Huveja ja kyläilyä ei ole vielä viime vuosinakaan suvaittu, mutta kyllä meillä vieraili tänään lapsenlapsi vanhempineen. Tuo parivuotias neitokainen vaaleanpunaisissaan rakenteli innokkaasti duploista monenlaista ja kertoili samalla noiden legojen tarinaa: oli pitkänpitkää junaa, oli torneja, taloja ja mikrojakin ja parikymmentä legohahmoa, jotka leikkivät piiri pieni pyörii. Ja sitten jumpattiin: neitonen näytti mallia ja meidän aikuistenkin olisi tullut taipua samanlaisiin hienoihin taivutuksiin kuin pieni. Vaan kyllä parivuotias isommat aina tuollaisessa voittaa!