1245307183_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tänään aamulla aikaisin tulivat italialaiset. Haimme uusia mehiläisemoja postista pikalähetyksenä. Mies on tänään laittanut muutaman uuden pesän. Mehiläiset parantavat pelto- ja puutarhaviljelyn satoa. Tämän lisäksi ne lisäävät myös luonnonmarjojen ja monien muiden kasvien satoja. EU:n alueella arvioidaan Mehiläinen -lehden mukaan, että hoidetut mehiläiset tuottavat pölytystyön arvosta 85 %.

Tärkeimmät luonnonpölyttäjät ovat kimalaiset ja erakkomehiläiset. Kimalaiset ovat yhteiskuntina eläviä mesipistiäisiä, mutta niiden naaraat talvehtivat yksinään horroksessa sammalen sisällä maan alla. Kimalaislajeja Suomessa on kymmenkunta. Osa kimalaisista kerää satoa monista kasvilajeista, osa on erikoistunut hyödyntämään vain tiettyjä lajeja.

Erakkomehiläiset eivät perusta yhdyskuntia vaan elävät yksinään. Erakkomehiläisnaaras rakentaa jälkeläiselleen kennon, täyttää sen siitepölyn ja hunajan seoksella ja munii kennoon yhden munan. Kuoriutuva toukka syö ruokavaraston tyhjäksi ja kasvaa sen avulla täysikokoiseksi kuoriutuakseen aikuiseksi seuraavana vuonna. Tällaisia kennoja on usein pötköinä. Voi jopa perustaa itselle erakkomehiläistarhan! Voi rakentaa sopivia pesäpaikkoja naaraille vaikkapa laittamalla aurinkoiselle seinälle vanhoja puunkappaleita lahopuihin kovertavia lajeja varten, mieluiten aikaisin keväällä. Erakkomehiläislajeja on Suomesta löydetty noin 190.

Ampiaiset eivät kerää hunajaa, mutta keväällä ja kesällä ampiaiset syövät puutarhoista tuhohyönteisiä. Ampiaiset ovat myrkkypistiäisiä. Ampiainen pistää vain uhattuna tai hätistettynä, joten huitominen on lähinnä pahasta. Yhteiskunta-ampiaiset tekevät pesänsä maan sisään tai puuhun. Aikuiset ampiaiset aterioivat kukkien medellä. Yhdyskunnasta talvehtii vain kuningatar, minkä vuoksi ampiaiset eivät kerää hunajaa pesän talviravinnoksi.

Sana tälle päivälle:  Jeesus sanoi:
"Jos te annatte toisille ihmisille anteeksi heidän
rikkomuksensa, antaa myös taivaallinen Isänne
teille anteeksi. Mutta jos te ette anna anteeksi
toisille, ei Isännekään anna anteeksi teidän
rikkomuksianne." (Matteus 6:14-15).