Tänään on ollut aivan hieno lämmin kesäpäivä. Mies vei mehiläispesille lisää laatikoita – hän palautti eilen haetut ja kai vähän enemmänkin. Mies kitki porkkanapenkkiä ja huomasi, että juuret monista porkkanoista olivat kadonneet: myyrät ovat olleet herkuilla. Minä kitkin monenlaista, muun muassa siivoilin viiniköynnösten juuria ja löysin monet metsämansikanrönsyt ja yhden kypsän puutarhamansikankin. Meillä ei ole mansikkamaata, vaan jotenkin tuo yksi mansikkapehko oli eksynyt viiniköynnöksen lähettyville. Kun kävin katsomassa metsämansikkapaikkani, huomasin, että naapuritalojen lapset olivat uskaltautuneet pesien lähelle aurinkoiseen rinteeseen poimimaan marjat – jäljet näkyivät heinikossa.

Kasvimaat olisi saatava hyvään kuntoon ennen marja-aikaa. Pian alkavatkin mustikat kypsyä ja sitä mukaa vatut ja marjat marjapensaissakin. Vähitellen onkin laitettava suojat ja pelättimet marjapensaille ja vatuille, etteivät nuo ystävämme rastaat vie ennen meitä satoa.

Kitkin taas vuohenputkia ym. vattumaasta. Kun olen päässyt sen toiseen päähän, toisesta päästä on alkanut jo kasvu taas uudelleen. Löysin paljon myyränkoloja, joista näkyi vilvoittelemassa näin lämpimällä päivällä kotiloita. Onko myyrillä ja kotiloilla symbioosi? Onko kotiloilla lainkaan vihollisia luonnossa?

Otin ämpärin, laitoin siihen pienen ruiskauksen astianpesuainetta ja litran verran vettä. Kun sinne kotiloita tiputtelin, niin eivät enää nousseet ylös. Tiskiaine taitaa olla yksi hyvä konsti kotiloiden hävitykseen. Ongelmana minulla vain on, mihin kippaan sitten nuo kuolleet kotilot. Komposti? Sekajäte? Uuni (siis polttaminen? Vai keksitkö jotain muuta tapaa?