1246562295_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Mökillä joka kerran huussissa käydessä kuului ampiaisten pörinää, mutta pesää ei näkynyt yllä eikä alla. Vihdoin mies huomasi sen huussivajan takana olevassa linnunpöntössä. Ampiaisia ei kannata hävittää turhan takia, sillä se on myös tarpeellinen luonnon kiertokulussa. Ilman ampiaisia olisi valtavan paljon enemmän kärpäsiä, muurahaisia tai lehtikirvoja. Ampiainen pistää vain uhattuna tai hätistettynä, joten ei kannata huitoa sitä.

Joskus ampiaispesä on niin hankalassa paikassa, että se on pakko tuhota. Niinpä varustauduin taas kunnolla ja teippasin muovipussin palasen valmiiksi reunoiltaan, jotta saan sen nopeasti pöntön aukon eteen, koska pienikin pesän töniminen hälyttää ampiaiset. Käsillä oli myös kärpäsmyrkkypullo, mutta sitä ei onneksi tarvittu. Sain teipatuksi aukon kiinni ja poistuin hieman kauemmas katselemaan. Monet ampiaiset yrittivät sisälle ja monet ulos. Tarkan tuloksen tiedämme seuraavalla mökkikeikalla: onnistuinko vai en hävittämään tämän pesän. Emo (kuningatar) käsittääkseni jäi sisälle. Paljon ampiaisia oli ulkona pesästä, mutta koska pesä on tuhottu (?), niin loputkin ampiaiset häviävät lähettyviltä lähiaikoina, kun kuningatar tuhoutuu.

Ampiaispesän sisälle kuningatar rakentaa kennoston, jossa se kasvattaa uusia jälkeläisiä. Pesässä saattaa asustaa satoja ampiaisia. Muut kuolevat syksyllä, ainoastaan kuningatar talvehtii. Elokuussa syntyneet kuningattaret hakevat parittelun jälkeen talvehtimispaikan, joka saattaa olla vaikkapa halkopinossa. Siellä kuningattaret viettävät talven leuoillaan puuhun pureutuneina, tuntosarvet käännettyinä vatsapuolelle ja siivet tiiviisti pitkin kylkiä. Toukokuussa ne sitten kömpivät piilopaikoistaan ja alkavat etsiä pesänpaikkoja joihin perustaa uusi yhteiskunta. Juhannuksen aikaan kuningattaret eivät enää poistu pesistään ja pesissä on jo lauma työläisiä. Ampiaisyhteiskunta on suurimmillaan elokuussa.

Ampiaiset kuuluvat pistiäisiin. Ampiainen voi pistää ihmistä moneen kertaan. Mehiläinen kuolee pistettyään, mutta ampiainen ei, vaan voi jatkaa pistojaan. Ampiaiset eivät ole varsinaisia pölyttäjiä eivätkä kerää mettä kuten mehiläiset, joten ne eivät ole samalla lailla hyödyllisiä kuten mehiläiset ja kimalaiset.