Santiagoon tulimme eilen puolen paivan jalkeen. Kerkisimme messun loppuosaan, jonka jalkeen kavimme peregrinotoimistossa hankkimassa todistukset matkasta.

Täällä peregrinotoimistossa saimme niin kaupungin kartat, aikatauluja kuin myos ne tärkeät dokumentit: compostelat eli todistukset caminon vaeltamisesta.

Eucalyptuksen tuoksussa kuljimme osan matkaa. Syksyinen maisema toi mieleen kotiseudunkin, vaikkei siellä eucalyptuksia kasvakaan, saniaisia kuitenkin.

Viimeisen paivan matka oli noin 20 kilometria Arcasta Santiagoon tihkusateessa koko ajan. Aamulla lahdimme 7.20 kulkemaan pimeassa polkua eteenpain otsalamppujen valossa, kuraa , markaa, mutta emme onneksi nahneet, miten paljon kuraa. Matkalla poikkesimme kerran kahville/teelle ja kuivattelemaan hieman itseamme ihan mukavaan kahvilaan.

Kun kiersimme lentokentttää, matkan varrella oli aita, johon oli laitettu tikuista ja oksista monenlaisia ristejä.

San Marcosin kirkossa kavimme viimeisen leiman hakemassa ja viivahtamassa hetken ennen viimeista ponnistusta Santiagoon. Oli niin sumuista ja markaa, eteemme nahneet kaupunkia viela Monte Gozolta, vaan kavelimme ja kavelimme - tuntui ettei tuo katedraali tule koskaan, mutta tulihan se vihdoin vastaan.

Soimme messuun jalkeen ja yksi mies tarjosi meille majapaikkaa huoneistossaan - niin saimme viideksi vuorokaudeksi ihan kohtuuhintaan asunnon, keittio ja olohuone on kaytossamme ja meilla oma makuuhuone, toisessa huoneessa majoittuu joitakin muita. Jopa pesukone kaytettavissa! Ja 150 € koko aika.

Asuntomme olohuoneen ikkunasta näkyi myös katedraalille.

Tanaan lauantaina olimme sitten ihan oikeasti koko ajan messussa. Jossa myos lopuksi heilutettiin suitsukeastiaa - ainakin puolisen tusinaa miesta sita heiluttamassa.

Bonafueiroa ollaan viemässä pois suitsutuksen jälkeen.

Muutama nunna avusti myos ehtoollisenjaossa jakamalla leipaa. ja kanttorin tehtavia hoiti myos nunna. Katselimme myos, miten ehtoollisenjaossa pappia avusti toinen, ehka tuleva pappi, pitamalla lautasta, ettei ehtoollisleivasta tippuisi mitaan maahan. Tapasimme messussa ja messua ennen ja jalkeen monia matkakumppaneita, jotka myos olivat paasseet Santiagoon.

"Jeesus johdata teimme kulkua, auta etta kiiruhdamme, jalkiasi noudatamme, kates meille suo, ohjaa Isan luo."