Aurinko paistoi ja teki mieli laulaa kuuluvalla äänellä  ”Kirkas kaunis aurinko paistaa, metsät kummut kultaa, kulje kanssain helmahan luonnon huolet haihtuu sulta. Laula vain, laula vain…” (Tuo on suomalainen kansansävelmä,  jonka sanat ovat Immi Hellénin.)

Tänään on Matin päivä. Mattias -nimi on alkuaan hepreaa ja merkitsee Jumalan lahjaa.

Mattina ei saa päivällä maata, vaan pitää olla koko päivä aamusta iltaan jalkeilla, muuten itikat hätyyttelevät kesällä, kertoo Kustaa Vilkuna ja mainitsee, että säiden suhteen Talvi-Matti on kevättalven alku.  Jos Talvi-Mattina aurinko paistaa, niin tulee hyvä ohravuosi. Hyvä sää Mattina tietää myös hyvää kesää. Lumimäärän suhteen myös vanha kansa piti Mattia jonkinlaisena rajana: Lumi kantojen päistä alkaa sulaa tai sitten tulee lunta runsaasti entisten päälle. Jos nyt pyryttää, se tietää vielä monta pyryä myöhemminkin ennen kevättä.  Mutta tänäänhän aurinko paistoi!

Nyt illalla on yli 20 astetta pakkasta ja aika kylmältä tuntui päivälläkin – ei tehnyt mieli lähteä hiihtämäänkään. Tosin siihen ei oikein olisi jäänyt aikaakaan, kun olin lähetyspiirissä ja toisessa kokouksessa ja siinä välillä saimme vielä vieraan kotiin. Mukavaa oli jutella hetkinen tavattuamme vuosien takaa.