Mökkipäivä oli tänään. Lähdimme jo aamulla ajelemaan mökille. Matkalla tien vierellä oli paljon leskenlehtiä.

 

Leskenlehtihän on yksi ensimmäisenä keväällä kukkia kasveja maassamme. Kukinnot ovat kehittyneet valmiiksi jo edellisenä syksynä. Leskenlehti kukkii kirkkaankeltaisin mykerökukin. Kukat kasvavat yksittäin kukkavanoissa, joiden varsissa on punertavia suomuja. Leskenlehden kukat ja lehdet ovat molemmat leskiä vuorollaan.  Lehdet näet kasvavat kesällä vasta myöhemmin kukinnan jälkeen.

 

Mökillä odotti iso yllätys: Myyrä oli tullut pihaan ja kaivanut koloja tosi paljon.  Harmittaa, kun viime kesänä juuri perustimme sinne puutarhaa emmekä tienneet mitään myyristä. Ajattelimme, etteivät ne tule karulle metsäiselle seudulle. Kotona niitä on yllin kyllin pihassa mellastamassa. Niinpä kun istutimme mökille perheomenapuun, emme edes suojanneet sen juuria verkoilla.  Saa nähdä, miten käy puulle.

 

Mies kaatoi seitsemän puuta tänään. Osa oli pienehköjä, osa tosi isoja. Minä kannoin pöllejä pinoihin ja risuja ja oksia toisiin pinoihin – tulipa askeleita ihan tarpeeksi askelmittariin! Myös tasan vuosi sitten olimme samoissa puuhissa eli mökillä puusouvissa.

 

Järvi on vielä jäässä ja pari pilkkijää liikkui siellä potkukelkoillaan. Lumet alkavat olla jo sulaneet – hieman pohjoisen puolella varjopaikoissa oli vielä jäljellä pihapiirissä. Narsissien piipat jo ovat nostaneet päätään kukkapenkissä kuten vuohenjuuren alutkin.

Pihlaja-angervokin alkaa availla lehtisilmujaan mökin pihassa. Se kukkii kesäkuussa valkoisin kukin. Lehdet ovat samannäköiset kuin pihlajallakin. Kasvi kasvaa noin metrin parin korkuiseksi. Tuon kasvin olen tuonut vuosia sitten Karjalasta Kilpeenjoelta mummoni kotipaikalta. Siellä se oli valloittanut entisen päärakennuksen paikan. Runsaasti juurivesoja puskevan pihlaja-angervon kuriinsaaminen voi olla työlästä.