Tänään tuulee voimakkaasti. Kattopellit kolisevat. Äsken haravoidut lehdet lentelevät pihamaalla kompostikasasta. Risusavotta on jatkunut edelleen ja oksasilppuri on saanut syötävää. Kannoin silppua marja-aroniapensaille. Niille ensin laitetaan hevosenlantaa ja päälle sitten tuota silppua. Turvetettu hevosenlanta ei paljon levitä tuoksua ympärille.

Mies kaivoi maa-artisokan ylös. Sitä istutamme uudelleen, kunhan maa on ensin käännetty ja lannoitettu. Maa-artisokkaa voidaan viljellä yksi-, kaksi- tai monivuotisena. Maa-artisokan syötävä osa on perunan tapaan maanalainen varsimukula. Maa-artisokan mukula on kyhmyinen. Maa-artisokka sisältää samaa inuliinia kuin voikukkakin. Maa-artisokalla on jopa kaksi metriä pitkä kukkavarsi ja keltaiset, auringonkukkia muistuttavat, mutta pienemmät kukat.
Maa-artisokka voi olla talven maassa tai sen voi nostaa jo syksyllä. Osan otimmekin syksyllä ja loput nyt keväällä. Keitin maa-artisokat painekattilassa ja kuorin ne sen jälkeen. Minusta niitä on helpompi kuoria keitettyinä kuin raakana. Tein maa-artisokkakeiton, jossa oli noin litra vettä, ¾ litraa maa-artisokkaa, 3 isoa perunaa, valkosipulia, 2 kasvisliemikuutiota, ripaus valkopippuria, 2 tl kuivattua timjamia ja 2 dl laktoositonta kasvisrasvasekoitetta. Toisen, ison kattilallisen, mausteeksi laitoin sulatejuustoa. Maa-artisokan inuliini aiheuttaa monille ilmavaivoja kuten laktoosi, joten otin ennen syömistä pari laktoositablettia, niin olokin on hyvä. Sanotaan, että maa-artisokka on pitkäjänteisen painonpudotuksen tueksi erinomainen kasvi. Se vilkastuttaa aineenvaihduntaa, normalisoi ruokahalua, tasapainottaa sokeriaineenvaihduntaa ja vähentää makeanhimoa. Siksi se sopii myös hyvin diabeetikoille.
Päivän sana: ”Maa, kohota Herralle riemuhuuto! Iloitkaa ja riemuitkaa, laulakaa ja soittakaa! Ylistäkää Herraa harpun sävelin, soittakaa ja laulakaa!” (Psalmi 98:4-5)

Sama apostolinmiekan kukkavarsi teki jo kolmannen kukan!