Aamulla kaupunkiin lähtiessäni pistaydyin kurkistamassa pientä hienoa miestä ja etenkin äitiään ja näin heidän pihallaan hienoja perhosia! Omalla pihalla lenteli sitruunaperhonen...

Hain tänään puutarhamyymälästä yhden vaaleanpunaisen viinimarjapensaan taimen. Vaaleanpunaherukka on lajike nimeltään "Aili". Se on alun perin löytynyt Lohjansaaresta ja nimetty löytäjän mukaan nimellä Aili. Marjat ovat kuulemma vaaleanpunaisia, vähän oranssiin vivahtavia, hyvänmakuisia, aromikkaita. Marjat ovat myös happamuudeltaan lievempiä kuin esimerkiksi punaherukka. Meillä on tarkoitus istuttaa tuo pensas mökille huomenna.
Sain tänään vihdoin pitkän etsinnän jälkeen myös stevian siemeniä. Siemenet ovat saksalaista alkuperää, Honigkraut. Stevia rebaudiana on monivuotinen kasvi, jota meillä kasvatetaan yksivuotisena. Tosin se voi säilyä kasvihuoneessa talven läpi. Kasvista saatava uute on erittäin makeaa. Sitä on käytetty Aasiassa vuosisatoja makeuttamiseen. Miehen veli oli kokeillut tätä kasvia ja saimme maistaa pienen palasen. Siemeniä ei moni puutarhamyymälä myy.  Kasvi vaatii lämpimän kasvupaikan ja kuohkean ravinteikkaan mullan. Se itää noin parissa kolmessa viikossa ja on siitä kymmenen viikon kuluttua valmista kerättäväksi. Kasvia kutsutaan myös nimellä makealehti tai sokerilehti tai hunajalehti.
Kolmas etsintäni koski vihreää viinirypälettä. Löysin sitä hyvin eli sitä taitaa olla jokaisessa tämän seudun puutarhamyymälässä. Jubileinaja Novgoroda eli Novgorodin helmi on uusi venäläinen talvenkestävä (-30 C) lajike. Kasvupaikan pitää olla lämmin, aurinkoinen ja tuulelta suojainen, koska muuten rypäleet eivät ehdi kypsyä huonona kesänä. Kasvualustan pitäisi olla syvä, jotta viiniköynnös pystyy kehittämään sekä pinta-, että syväjuuriston. Istutamme tämän pihalle penkereeseen edellisten viiniköynnösten viereen.
Toki matkalla tarttui mukaan myös maustekasvien taimia muun muassa pyhää basilikaa, oreganoa, yrtti-iisoa ja salviaa, mitä meillä ei vielä ole ollut ryytimaassamme. Yrtti-iiso kasvaa lähes metrin korkuiseksi. Se on tähkäkukintoinen mauste- ja koristekasvi, jolla on violetit tähkäkukinnot heinä-syyskuussa. Mausteena voidaan käyttää sekä kukkia että lehtiä. Siinä on anismainen aromi, joka säilyy myös kuivattaessa. Kasvi on kestävä leikkokukkana. Yrtti-iisoa lisätään siemenistä, koska on ilmeisimmin yksivuotinen.
Toin kotiin myös lisää orvokintaimia ja samettikukan alkuja, jotta kukkapenkeissä olisi kukkivaa jo näin keväällä, kun itse kasvatetut kukkivat vasta myöhemmin.

Mies on tänään ahkeroinut pihalla ja istuttanut kukkia ja laittanut kasvimaita kuntoon.

Mies istutti mehitähdetkin uudelleen. Mehitähdet ovat  pikku palleroita, jotka vanhetessaan kasvavat isoiksi ruusukkeiksi ja lopulta kukkivat. Mehitähdet kasvavat melkein missä vain ja ovat ikivihreitä. Talvikaudella niiden väri muuttuu punertavaksi.