Mattopyykkipäiväkin tänään.

Olimme kylämme matonpesupaikalla pesemässä tänään muutaman maton. Vesi tulee puteka pitkin läheisestä järvestä. Juuri kun viimeinen matto oli pesty, muttei huuhdottu, veden tulo loppui. Joku pesijöistä soitti kuntaan ja kyseli, milloin voi taas vettä saada, muttemme jääneet odottamaan. Otimme matot mukaan ja huuhdoimme tuon yhden sitten pihalla. Harmi vain, että se jäi kovin märäksi, kun muut voimme käyttää mattomankelin kautta ja saada isoimmat vedet pois. Niin ne olivat kevyempiä siirtää paikasta toiseen. Nyt ne ovat kotosalla kuivumassa. Kävin uimassakin läheisell uimarannalla ennen kotiinpaluuta.

Mattomankeli.

Puutarha rehottaa vihreyttään. Kuivasimme basilikaa ja steviaa ja venäläistä rakuunaa. Tänään on menossa jälleen lehtipersilja kuivuriin.
 
 
Kasvihuoneessamme kasvaa stevia, jonka taimet saimme miehen veljeltä. Stevia on astereiden sukuun kuuluva kasvi. Sen lehdistä saadaan voimakasta, kaloritonta makeutusainetta, joka on oikeastaan nimeltään steviosidiä, mutta sitä kutsutaan steviaksi kasvin nimen mukaan. Se on niin makeaa, että jopa pienireikäisestä maustepullosta mitaten lopputulos on helposti liian ätläkkä. Kasvi tunnetaan myös nimillä: Makealehti, Sokerilehti, Hunajalehti tai, yksinkertaisesti vain, Stevia. Stevia on 250-300 kertaa tavallista sokeria makeampaa ja kuumentamista kestävää. Stevia on myös kaloriton makeutusaine.
Steviaa kannattaa esikasvattaa maaliskuussa ja vaatii lämpimän kasvupaikan. Jos kasvattaa steviaa siemenestä, niin pitää laittaa siemenet kostean mullan pinnalle ja huolehtia riittävästä kosteudesta varsinkin alkuvaiheessa. Siemen tarvitsee valoa itääkseen kunnolla. Sitä emme tienneet vielä keväällä,  kun kylvimme siemeniä ja niin ne erivät itäneet lainkaan.
 
 
”Pitkämielisyys on järkevän miehen merkki, 
äkkipikaisuus on hulluuden huippu.” 
(Sananlaskut 14:29)