Tultuamme pappilaan vaelluspolun kautta pienten kanssa, haimme puutarhasta viimeiset mangoldit, pesuvadillisen. Mangoldi on kasvanut hyvin tänä vuonna ja tuottanut melkoisen sadon. Olemme leikanneet pitkin kesää mangoldipenkistä lehtiä ja aina on tullut uutta. Nyt ilmeisesti ei enää satoa tule tämän jälkeen. Olikin paljon pieniä uusia hyvänmakuisia lehtiä. Tein mangoldikastikkeen, jota pieni hieno mieskin söi hyvällä halulla pari isoa annosta. (Kiehautin hyvin huuhdotut mangoldin lehdet, kaadoin veden pois, hienonsin sauvasekoittimella, laitoin margariinia samaan kattilaan toiselle reunalle sulamaan ja lisäsin vehnäjauhot, sekoitin ja lisäsin vettä sekä ruokakerman, suolaa, valkopippuria ja mustaapippuria ja haudutin jonkin aikaa.)

Kävimme yhdessä pikkusisaren kanssa kellarissa hakemassa porkkanoita ja perunoita. Kuorin porkkanoita ja tein niistä suikaleita - kylläpä taas nuo porkkanat maistuivatkin molemmille tuoreen leipäkoneleivän ja tietysti juuston kera. Olemme ahkeria juustonsyöjiä muutenkin. Tänään oli myös kotijuustoa tarjolla ja kun pienen hienon miehen isä tuli hakemaan, niin lapsi sanoi, että meille kotiin myös tuota kotijuustoa!

Tänään on ollut sellainen hyvin tuulinen harmaan näköinen päivä ja ihan kuin sataisi, vaikkei sadakaan. Mies on siivonnut pihan puita ja sahannut ylimääräisiä oksia pois. Hakettajalle olisi risutöitä taas tiedossa.

Kuivasimme sellerin lehtiä ja hurtanminttua. Sellerinlehdet antavat mukavan maun moneen soppaan. Hurtanminttu on eräs vanhimmista tunnetuista yrttilääkinnässä käytetyistä kasveista. Hurtanminttua käytetään sekä rohto- että koristekasvina. Rohtona käytetään lehtiä ja kukkivia versoja, joista valmistetaan teetä. Hurtanmintulla on limaa irrottava ja yskänärsytystä lievittävä vaikutus. Keski-Euroopassa on käytössä lapsille tarkoitettuja limaa irrottavia makeisia, joissa on hurtanminttu-uutetta , kertoo www. yrttitarha.fi -sivusto.