Joulupäivän hiljaisuus. Pienet vanhempineen lähtivät kohti kotia ja toista mummolaa. Me jäimme kahden. Pääsimme päivätorkuille ja lukemaan. On ollut ilo pitää lasten perheitä vieraina ja ilo on joulupäivän iltapuolella myös juhlan rauhallisuus.

Ensimmäistä kertaa sisarukset tulivat omien reppujensa kanssa. Niihin oli pakattu tärkeitä tavaroita jo monta päivää ennen papan ja mummon luo tuloa. Reppua tutkittiin useasti ja pikkusiskokin kanteli omaansa selässään useaan otteeseen.

Jouluaattona käytiin kirkossa ja saunottiin. Molemmat pienet saivat oman ammeen ja veden kanssa oli aivan ihanaa touhuta joulusaunassa.

"Herkkua on siinä monenlaista, monenlaista,
kuiske kuuluu miltä ruoka maistaa, ruoka maistaa..."

Nuorin lukutaitoinen pääsi lukemaan jouluevankeliumin.

Joulupukin odottaminen oli vaikeaa ja sitten vielä lasten leikkiessä yläkerrassa kävi niin, että pukki olikin jättänyt ison lahjasäkin eteiseen, mistä isoveli sen löysi.  Isoveli ihmetteli, kun joulupukki oli tänäkin vuonna jättänyt samanlaisen säkin kuin viime vuonnakin... nyt säkki oli vain paljon täydemmän näköinen. - Olivat pienten enot ja tädit  ja muut sukulaiset olleet ahkeria joulupukin apulaisia...

Pikkusisko lauleli itsekseen Joulupuu on rakennettu. Sanat tosin hieman takkuilivat ja katkeilivat ja sävel karkasi vähän korkealle, johon isoveli (5 v.) sanoi: ”Nyt taisi mennä laulu oopperan puolelle.”

Musiikki on mukavaa kaikin tavoin niin itse soitettuna kuin kuunneltunakin.


Hamsterit ovat mukavia ja niitä oli tuotu jo kotoa mukaan ja nyt tuli vielä uusi kummallekin.

Illalla toiset kävivät nukkumaan ja me vanhat lähdimme yökirkkoon. Olin  töissäkin ja mies tuli mukaan kuskiksi ja samalla kerkisi käydä hautausmaalla viemässä kynttilän. Jouluyön messu on minulle ollut tärkeä kauan. Tälläkin kerralla messussa oli paljon nuoria. Suntio kertoi, että tänä vuonna jouluaaton tilaisuuksissa on käynyt paljon enemmän väkeä kuin esimerkiksi viime vuonna, Vaikka jouluaaton tilaisuuksia on ollut neljä, niin jokaiseen on tullut ihmisiä enemmän kuin aikaisemmin.

"Juhlimaan tulkaa toivon täyttymistä,
rientäkää, kutsuu nyt Betlehem!
Etsikää lasta, taivaan kuningasta,
ja kumartamaan tulkaa
ja kumartamaan tulkaa
ja kumartamaan tulkaa Herraamme!

Herrojen Herra, valo maailmamme,
ihmisen lapseksi syntynyt.
Katsokaa lasta, taivaan kuningasta,
ja kumartamaan tulkaa
ja kumartamaan tulkaa
ja kumartamaan tulkaa Herraamme!

Kaikuvat virret enkeleiden kuoron,
niihin me yhdymme riemuiten:
Kunnia olkoon taivaan Jumalalle
ja maassa olkoon rauha
ja maassa olkoon rauha
ja hyvä tahto luona ihmisten!

Kirkkaana loistaa meille uusi aamu,
syntymäjuhla on Jeesuksen.
Taivaasta saapui Sana ihmiseksi,
siis kumartamaan tulkaa,
siis kumartamaan tulkaa,
siis kumartamaan tulkaa Herraamme!
(Virsi 27)