Vietämme kristittyjen ykseyden rukouspäivää ja rukousviikkoa, jotta edes kerran vuodessa muistaisimme pysähtyä rukoilemaan Jeesuksen kanssa, että me voisimme olla yhtä Kristuksessa.
Jeesus rukoili oppilaittensa puolesta, että he olisivat yhtä niin kuin Jeesus ja Isä ovat yhtä. Kristittyjen hajaannus on yhä totta. Todistus Jumalasta ja hänen rakkaudestaan ihmisiä kohtaan on hajanaista, koska me emme pysty vieläkään toimimaan yhdessä kaikissa uskon kysymyksissä.
Kristittyjen ykseyden ekumeeninen rukousviikko täytti tammikuussa 2008 sata vuotta. Ekumeenisen rukousviikkoperinteen katsotaan alkaneen Yhdysvalloista. Episkopaalinen pappi Paul Wattson ehdotti rukousviikon sijoittamista ajanjaksoon 18–25. tammikuuta. Meillä Suomessa rukousviikkoa on vietetty 1950-luvulta alkaen, mutta säännöllisen viettämisen katsotaan alkaneen vuodesta 1964, jolloin Helsingin Vanhankirkon seurakunnassa järjestettiin rukousviikon tilaisuus. Nykyään miljoonat ihmiset noin 75:ssä maassa osallistuvat rukousviikon viettoon.
Viikon aikana kokoonnutaan ekumeenisiin jumalanpalveluksiin, kirkkovaelluksiin, konsertteihin ja tapahtumiin. Yhteisen rukouksen uudistava vaikutus koskettaa kristittyjä kaikkialla maailmassa, kun kokoonnutaan yhdessä rukoilemaan sen ykseyden puolesta, jonka edestä Kristus rukoili ennen kuolemaansa.