Kävin kyläreissuilla. Ensin aamupäivällä kurkistamassa, miten tällaisena kauniina aurinkoisena pakkaspäivänä voivat pieni hieno mies ja pikkusisar.

Sitten ajelin (tällä viikolla  jo kolmatta kertaa) kaupunkiin, tällä kertaa ystävälle neuvomaan junasukan neulomista.

Niinpä sitten yhdessä niitä neuloimme ja muistelimme, miten kaikki sai alkunsa. Kirjasin tähän blogiin jostakin löytämäni tiedot myös tuosta junasukasta eli Tuulan sukasta. En enää muista, mistä nuo ohjeet aikoinaan kaivoin. Muuntelin niitä sitten omien kokemusten mukaan sopivammiksi.

Uusilla kantikkailla puikoilla opettelin neulomista (aika lyhyet nuo kolmosen puikot pitempiin tottuneelle). Hyvät ne on muuten neulomiseen.

 

Junasukkien eli Tuulan sukkien tarina juontaa juurensa sota-ajalta: Kerttu Latvala oli matkalla 2 kk:n ikäisen tyttövauvansa Tuulan kanssa sotaa pakoon alkuvuodesta 1939. Junamatka Vaasasta keskeytyi, kun rata oli poikki pommitusten takia. Junassa heitä vastapäätä istunut eläkkeellä oleva käsityönopettajan kävi sääli pientä vauvaa ilman sukkia. Niinpä opettaja purki valkoista käsinneulottua villatakkiaan ja neuloi pienokaiselle sukat radan korjaustöiden aikana.

Siis tarvitaan kerä (50 grammaa) Wool-lankaa (tai muuta vastaavaa lankaa esimerkiksi Nalle. Paksummastakin langasta voi toki neuloa, mutta ne ovat silloin isommille lapsille sopivia) ja sukkapuikot kokoa 2,5 tai 3 käsialasta riippuen.
Luo 40 s ja jaa 12, 8, 12, 8 silmukkaa puikoille ja neulo 12 krs 2 o, 2 n joustinta.
*Neulo 4 krs nurin, 4 krs oikein, 4 krs nurin ja 12 krs 2 x 2 joustinta.*. Toista *-*.

Jaa  tässä vaiheessa joka puikolle 10 silmukkaa.
Neulo kantalappu puikoilla 1 ja 4, yht.12 krs. Nosta aina ensimmäinen s neulomatta.
Jaa silmukat kolmeen osaan niin, että keskellä on 6 s ja reunoilla 7 s ja tee kantapohjan kavennukset. Neulo ensin reunan 7 s oikein ja sen jälkeen keskiosasta 5 s, nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s o reunaryhmän silmukoista ja vedä nostettu s neulotun yli. Käännä työ. Nosta 1.s nurin neulomatta ja neulo keskiosan 4 s ja viimeinen s seuraavan reunaryhmän silmukan kanssa nurin yhteen. Käännä taas työ ja jatka neuloen edestakaisin keskimmäisillä silmukoilla kaventaen reunasilmukat pois.
(Mieluummin kuitenkin tee kantapäähän vahvistettu kantapää... Sen ohjeita löytyy vaikkapa Käspaikan sivuilta)
Jatka poimimalla kantalapun sivuista 7 lisäsilmukkaa silmukoiden takareunasta ja neulo terän suora osuus: *4 krs puikkojen 2 ja 3 silmukat nurin (jalkaterän päälle) ja loput oikein, 4 krs kaikki silmukat oikein. *Toista vielä *-* 2 kertaa.
Neulo vielä 4 krs yläpuolen s:t nurin ja alapuolen oikein.
Tee sukan kärkeen nauhakavennus: ensimmäisen ja kolmannen puikon lopussa kolmanneksi ja toiseksi viimeiset s:t oikein yhteen ja toisen ja neljännen puikon alussa toinen ja kolmas s. kavennus ylivetäen.
Kun jäljellä on 4 s, katkaise lanka ja pujota se 2 kertaa s:n läpi. Päättele langat ja höyrytä sukat kevyesti.