Kaunis aurinkoinen sunnuntaipäivä. Lähdin aamulla messuun. Aivan tavallisena seurakuntalaisena tänään tuntui mukavalta saada olla penkissä. Messun jälkeen olin tuuraamassa Namibian lähetystyöntekijää.

Messun jälkeen oli lähetyslounas namibialaiseen tapaan. Lähetyssihteeri oli ideoinut kauniin kattauksen ja hyvän oheisohjelman.Tarjolla oli monenlaista maukasta syötävää.

Martat paikkakunnan eri marttayhdistyksistä olivat valmistaneet lounaan, jossa oli hirssiä, palapaistia, kaaliraastetta, porkkanaraastetta, hereroleipää, kotikaljaa ja kahvin kanssa keikauskakkua.

Namibialaisen keittiön ruokavalikoima on aika yksinkertaista Pohjois-Namibiassa eli Ambomaalla, kuten sitä olemme aikaisemmin kutsuneet. Tavallisin ruoka on hirssipuuro, jonka kanssa voi olla lihaa (vuohta tai kanaa, isoina juhlina nautaa), villipinaattia ja kurpitsaa, joskus myös kalaa tai termiittejä.

Perusruokana on edelleen hirssipuuro, oshifima. Hirssipuuroa voidaan syödä aamulla ja iltaruokana, joskus myös lounaalla. Aterialla täydet ruoka-astiat asetetaan ruokailijoiden eteen. Perheen pää ottaa ensin ja laittaa sitten ruokaa eteenpäin. Jokainen ottaa oikeaan käteensä annoksen hirssipuuroa, pyöräyttää sen palloksi, jonka päälle voidaan laitta lihapala tai joka kastetaan kastikkeeseen. Nykyään kuitenkin syödään omilta lautasilta.

Vihreitä lehtikasveja voi säilöä kuivaamalla keitetyt lehdet auringossa. Ennen keittämistä lehdistä poimitaan pois huonot osat ja kovat varret. Muutaman minuutin keittämisen jälkeen lehdet laitetaan siivilään ja vesi painellaan pois ja sen jälkeen ne kuivatetaan.

Namibiassa on säilynyt monin paikoin hirssin ykkösasema vatsan täyttäjänä, koska tämä viljakasvi kestää hyvin kuivaa ja kuumaa ilmastoa. Se, joka on tottunut lapsesta asti syömään maissista tai hirssistä tehtyä puuroa, ei tule perunoilla tai riisillä täyteen.

Kun namibialaiset juhlivat, kuuluu teurastaa vähintään vuohi ja valmistaa se ruoaksi. Vuohen lihaa ja rasvaa keitetään padassa tuntikausia, ja se maustetaan yksinkertaisimmillaan suolalla tai valmiilla mausteseoksilla, joissa voi olla currymausteita tai pippureita. Vuohen sisäelimet ja silmät voidaan paistaa erikseen nuotion hiilloksilla, ja niitä pidetään erityisinä makupaloina. (Tietoja löytyy Heli Kuusipalon toimittamasta Namibialaisesta keittokirjasta).

Juomana käytetään usein  Oshikundu-olutta eli jauhojuomaa, joka valmistetaan keittämällä ensin hirssistä puuro, joka jäähdytetään. Tämän jälkeen joukkoon lisätään eräänlaista hiivaa, ongavaa, sekoitetaan lisäksi vettä ja jätetään käymään. Juoma on valmista seuraavana päivänä. Oshikundua voidaan juoda esimerkiksi aamiaisella, sillä se on vellimäisen koostumuksen vuoksi täyttävää. - Mitään muutakaan olutta ei myydä sunnuntaisin. Namibian alkoholipolitiikka kieltää alkoholin myynnin lauantain (klo 12) ja maanantain välillä, ravintolat ja kahvilat saavat tarjoilla sitä, mutta mukaan sitä ei voi ottaa.

"Kaikki katsovat sinua, Herra,
sillä sinä annat meille ruokamme ajallaan.
Sinä kätesi avaat meille,
ja lahjasi täyttää meidän kaikkien elämämme." (Virsi 473:1)