Mies on viettänyt päivän valoisaa aikaa mehiläispesillä. Mehiläisille piti antaa oksaalihappoa talveksi torjumaan varroapunkkia. Elokuun tymolikäsittelyn jälkeen on nyt marraskuussa tehtävä oksaalihappokäsittely.  Oksaalihappotorjunta on luonnonmukaista eikä sen käyttö aiheuta mitään jäämiä hunajaan.

Oksaalihappo tehoaa vain punkkeihin, joita on aikuisella mehiläisellä. Liuoksessa on oksaalihappoa, lämmintä vettä ja sokeria.

Pesä avataan, tymoliliuskat poistetaan ja tarkastetaan muutenkin pesää.

Mehiläiset ovat asettuneet palloksi.

Oksaalihappoa ruiskutetaan mehiläisiin.

Sitten pesä laitetaan talvikuntoon.

Se suojataan tervapaperilla.

Lentoaukko jätetään.

Nyt saa mehiläisten ja mehiläishoitajan puolesta talvi tulla.

Hunaja-asetus kieltää lisäämästä valmiiseen hunajaan tai poistamasta siitä mitään - roskia tai vahamurusia lukuun ottamatta Mehiläisellä on asetuksen kautta ”patenttisuoja” hunajaan. Joutsenlippu hunajapakkauksessa takaa, että kyse on Suomessa tuotetusta hunajasta ja että sen laatu ylittää EU-direktiivin asettamat raja-arvot. Joutsenlipun käyttöoikeus myönnetään anomuksesta. Käyttäjän pitää lähettää näytteet hunajan laadusta ja sitoutua täyttämään joutsenlippuhunajan ehdot, jotka ovat huomattavasti tiukempia kuin muualla EU:ssa. Suomessa mm. kaikenlainen antibioottien käyttö mehiläisillä on kielletty ja mitään lääkejäämiä ei saa olla hunajassa tai mehiläisvahassa. Siksipä kotimainen hunaja on kalliimpaa kuin tuontihunaja.

Vieläkin puutarhassa kukkii reunuspäivänkakkara.

Sana tälle päivälle: "Älä kysele, miksi asiat ennen olivat paremmin kuin nyt, sillä et sinä viisauttasi sitä kysy." (Saarnaaja 7:10)