Logroñosta Boadilla del Caminoon oli eilisen illan matka FST5ssä ohjelmassa Apostolinkyydillä. Mekin kuljimme näiden paikkakuntien kautta: Logroñossa yövyimme, mutta emme Boadilla de Caminossa.

Edelleen olin pettynyt tuon ohjelman vaellukseen liittyvään antiin. Kamerankäyttö oli aika horjuvaa ja tuntui, ettei tekijällä ollut kunnon suunnitelmaa ohjelmaansa - runko oli hatara, vaikka aihe hyvä! Aiheen käsittely ei tuntunut kantavan tai oli todella aivan muusta näkökulmasta, mitä olin kokenut tai mitä keväällä nähty Löytöretki-ohjelma kertoi.

Tässä muutamia omia muistumia matkan varrelta. Logroño sijaitsee jo uudessa maakunnassa: La Riojassa.  

Miltei jokaisessa matkan kylässä tai kaupungissa oli tällainen katu/tie eli Santiagontie. Tässä yhdenlainen katukyltti.

Logroñoon on  Vianasta vielä matkaa 11,7 kilometriä. Tällaisia tauluja/karttoja oli siellä täällä kertomassa vaeltajille matkan etenemisestä.

Jos me olemme harmitelleet kotiloiden määrää pihassa ja puutarhassa, niin Espanjassa noita on moninverroin enemmän! Jatkuvasti matkan varrella törmäsimme kotiloihin niin poluilla kuin teillä kuin teiden vierilläkin. Niitä oli monennäköisiä, oikestaan voisi sanoa, kauniitakin, jos ei niiden aikaansaama tuho keljuttaisi.

Noissa majapaikoissa, albergueissa oli useimmissa internetyhteydet. Koneet toimivat kolikoilla, useimmiten 15 -20 minuuttia eurolla. Tämä kuva on Logroñon alberguen aulatilasta.

Vähän eteenpäin Navaretteen mennessä oli San Juan de Acren hospitaalin rauniot matkan varrella. Tuo sairaala oli toiminut pyhiinvaeltajien sairaalana. Raunioiden takana on hautausmaa. Kaikki eivät päässeet Santiagoon asti, vaan matka oli keskeytynyt.  - Taka-alalla on nykyaikaisen viinitilan rakennuksia.

Navarettessa poikkesimme avoinna olevaan kirkkoon. Kirkoissa on Maria, madonna Jeesus-lapsi sylissään kunniapaikalla. Vieressä tai edessä on paikka rukouskynttilän sytyttämiselle. Nykyään jo useissa kirkoissa olikin tuo hoidettu myös sähköisesti. Kun laittoi rahan, niin kynttilänlamppu syttyi tietyksi ajaksi. Tuo on paloturvallisempaa kuin tavallisen kynttilän sytyttäminen.

 

Matka jatkui viininviljelyalueiden läpi. Satoa korjattiin useilla pelloilla. Täällä La Riojassa on paljon viininviljelystä.

Najeran yleiseen refugioon saavuimme iltapäivällä kolmen maissa.  Siellä oli yksi yöpyjille iso sali, jossa oli 92 paikkaa kerrossängyissä kolmessa rivissä. Noihin yläsänkyihin pääsi sentään hyvin kiipeämään, kun sängyissä oli tikkaat!

- jatkuu myöhemmin.