Mires kaivoi tänään ämpärillisen maa-artisokkaa. Maa-artisokan syötävä osa on perunan tapaan kyhmyinen maanalainen varsimukula. Ruokatiedon mukaan maa-artisokka säilyisi jopa 5-6 kuukautta 0-1° C:n lämpötilassa haihdunnalta suojattuna - mainiota talven kausiruokaa siis! Sitä käytetään keitettynä perunan tapaan - ja usein myös sen kanssa (puolet ja puolet on hyvä yhdistelmä) - keitoissa, pyreissä, muhennoksissa ja kuorrutettuna. Mukulat pestään, kuoritaan kuorimaveitsellä ja säilytetään vedessä, johon on lisätty hieman etikkaa tai sitruunaa tummumisen estämiseksi. Maa-artisokan keittoaika on hieman lyhyempi kuin perunalla. Miedonmakuisen maa-artisokan sisältämät hiilihydraatit ovat suurelta osin inuliinia, joka hajoaa elimistössä fruktoosiksi. Maa-artisokka sisältääkin runsaasti ravintokuitua ja hivenaineita, erityisesti rautaa ja kaliumia, eikä lainkaan rasvaa.

Maa-artisokka kasvattaa jopa 1,5-2 m korkuisen kasvuston, joka kukkii loppukesällä pienin auringonkukkaa muistuttavin kukin. Nopeasti leviävänä kasvina se kannattaa sijoittaa omiin oloihinsa. Suuremmiksi mukulat kasvavat, kun ne vuosittain istuttaa uudelleen samalla maata parantaen kompostimullalla. Mikäli kasvupaikkaa on muutettava kokonaan toisaalle, on pienetkin juurenpalat poistettava, muuten maa-artisokka kasvaa edelleen. Mukulat istutetaan varhain keväällä 10 cm syvyyteen, 40 cm:n päähän toisistaan, 70-80 cm rivivälein. Mutta ne voi ja kannattaa jättää talveksi maahan. - Näin keväälläkin saa vielä satoa! Alkukesällä kasvusto pidetään rikkaruohoista puhtaana, loppukesällä lehdistö tukahduttaa rikkaruohot. Sato valmistuu myöhään syksyllä, mutta jo syyskuun alussa voi löytää käyttökelpoisia mukuloita kaivelemalla multaa samalla tavalla kuin ensimmäisiä aikaisia perunoita etsittäessä. (www.kasvikset.fi)

Vielä löytyy puutarhasta mangoldiakin, aika uusia tuoreita lehtiä.Tein mangoldista kastikkeen ja kiehautin sitä toisessa kattilassa talvea varten ja hienonsin sen myös valmiiksi ja pakastin kerta-annoksiin.

Tässä porkkanannoston alkuerä.  En säästänyt naposteluporkkanoita, vaan pikkuporkkanat keitin painekattilassa ja kuorin sen jälkeen ne ja soseutin. Taas pakasteeseen tuli lisää valmista nopeasti käyttöön otettavaa.

Ovatpa punajuuret ja keltajuuret ja lanttukin päässeet tänään pois kasvimaalta. Minä en ole paljon nenääni ulos työntänyt, vaan puutarhahommat ovat olleet miehen hallussa.

Sain valmiiksi junasukat Novitan keltaisesta Wool-langasta kolmosen puikoilla. Nuo painavat 44 grammaa. Ne ovat menossa KYJYyn, mutta tuo grammamäärä ei riitä, vaan pitänee tehdä vielä jotain lisää, jotta vähintään 50 grammaa yhtä työtä kohden tulee lankaa käytetyksi.

Sana tälle päivälle: "Riita syntyy kuin rako patoon - tuki se, ennen kuin vesi nousee!" (Sananlaskut17:14)