Tänään on ollut raparperipäivä. Tein raparperipiirakoita ja raparperivatkapuuroa. Raparperista voi tehdä kiisseliä, mehua ja hilloakin. Raparperia pakastin myös soseena.

Raparperi on kestävä ja helppohoitoinen kasvi. Meillä on sitä mökillä ja kotona. Keväällä ja alkukesällä raparperi on parhaimman makuista. Raparperin lehtiruodit ovat kiinteitä, meheviä ja hienosyisiä. Lehtiruotien väri vaihtelee punaisesta vihreään. Raparperi sisältää oksaalihappoa. Oksaalihappo sitoo kalsiumia. Siksi raparperiruoan kanssa onkin hyvä syödä samalla jotakin maitotuotetta.

Lasten raparperilaulu menee jotenkin näin: ”Äidin kasvimaalla, raparperin alla, sammakolla koti oli kultainen. Vilpas lehtikatto, alla multamatto,  hirsiseinä vihreä ja punainen. Hämärä, vihreä, sammakon mielest on viihtyisä. En mä siedä kuumaa,  sammakko se tuumaa raparperin lehden alla hymyillen. Äiti puuron laittoi, raparperin taittoi,  hirsiseinä rusahtaen katkeaa. Sammakko se loikki ,  pihannurmen poikk ,viinimarjapensaan alle katoaa. Ai, ai, hyi, säikähtyi äiti ja kirkaisten perääntyi. Yksi varsi jäikin, hyvähän on näinkin, sammakko se päivänvarjon siitä saa.”

1245351441_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Toki piti leipoa näin juhlapäivän aattona miehelle raparperipiirakoiden ohella myös rusinapullia ja yleensä aina, kun leivon jotain, samalla pyöräytän sämpylöitä ja leipää.