Sata vuotta eikä suotta: Isäni, jos eläisi, täyttäisi tänään sata vuotta. Hän oli syntynyt vuonna 1909.

Tänään leivoin monenlaisia pullia. Joulupullia ja korvapuusteja ja kierrepullia ja tähtipullia eli pullan päällä oli piparitähti. Ja aina kun leivoin, leivon myös sämpylöitä ja usein leipääkin samalla uunin lämmityksellä. Tänään tein porkkanasämpylöitä vuoassa ja vuokaporkkanaleipää.
 
Perinteisen sahramijoulupullani ohje: (noin 40 kpl) 50 g hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa, 200 g margariinia, 1 tl suolaa, 5 dl maitoa, 1 g sahramia ja 2 sokeripalaa, 1 dl sokeria, noin 13 dl vehnäjauhoja (ehkä vähän enemmän). Voiteluun muna, päälle unikonsiemeniä tai seesaminsiemeniä. Leivotaan taikinasta tankoja, jotka pyöritetään kierukoiksi tms. Paistetaan n. 250 astetta noin 7-8 minuuttia.
Leivonnan ja huomisten työkiireiden lomassa valmistui myös perinteinen joulukirje, mikä kertoo vuoden tapahtumat. Joulupostikin voi siten lähteä maanantaina… Meidän perheen jouluvalmistelut ovat perinteisesti myöhässä, koska miehen mielestä ei liian aikaisin saa sytytellä jouluvaloja, ei kuunnella joululauluja ja syödä jouluruokia (paitsi mitä hän nyt vähän niitä maistelee!) eikä joulukuusta. Olen kuitenkin kuunnellut joululauluja sen kun olen kerinnyt, koska minulle jouluvalmistelut niiden kera ovat taas ilo. Paikallisen lehdenkin pääkirjoituksessa oli, että kun aloitetaan liian aikaisin joulunvietto, niin varsinaisen joulun tullessa ollaan jo kyllästytty koko jouluun. Onko joulu liikaa kaupallistunut ja sen mukana ihmiset lähtevät liian aikaisin jouluhössötykseen?