Itsenäisyyspäivä ja Suomen liput ovat lipputangoissa – niin myös adventtikalenterissa. Lipputankoja ei uusissa taloissa ole kovinkaan monessa. Ehkä on helpompi rakennella kaikenlaista muuta – lippua ei enää arvosteta niin paljon. Kesällä meilläkin lipputangossa oli isännänviiri, paitsi virallisina liputuspäivinä. Suomen lippuahan voi käyttää juhlistamaan muitakin päiviä. Juhlistamme päivää myös sinivalkoisin kynttilöin. ”Sovinnossa meidän suo maata rakentaa, että jokaiselle se kodin tarjoaa. Kädestäsi maamme siunauksen saa, ohjaa esivaltaa ja viisautta jaa.” (Virsi 581:2)

Leivoin ns. englantilaisen hedelmäkakun.Aineista valmistin 2 kakkua, jotka vielä laitoin pienempiin osiin säilöön. Isosta rengaskakusta tuli neljä ja vuokakakusta 2 pakettia ”hautumaan”. Taikinassa oli 325 g laktoositonta margariinia, 325 g sokeria, 6 munaa, 6 dl vehnäjauhoja, 3 tl leivinjauhetta sekä litra kuivattuja, jotka oli kostutettu konjakilla (1 dl) edellisenä iltana: 500g pussillinen sekahedelmiä, noin 100g rusinoita, 50 g mantelirouhetta (punaisia kirsikoita ei sattunut olemaan kotona). Paistoin 175 asteessa tunti 15 minuuttia.
Pyhä Nikolausta, 300-luvulla elänyttä Myran piispaa, joka kuoli perimätiedon mukaan 6. joulukuuta, on kunnioitettu jo varhain pyhimyksenä sekä idän että lännen kirkon piirissä. Nikolaus suojeli merenkulkijoita, kalastajia, saaristolaisia ja kauppiaita. Hän on osaltaan ollut antamassa hahmoa suomalaiselle joulupukille. Nikolaus on Santa Clausin, amerikkalaisen joulupukin alkuhahmo. Hän oli keskiajalla muun muassa lasten suojelija, ja monissa paikoin lapsille jaettiin lahjoja Nikolauksen päivänä 6.12. Niinpä alankomaalaiset protestantit veivät mennessään tuon lahjojenantotavan Yhdysvaltoihin, joissa pyhimyksestä vähitellen kehittyi savupiipusta sisään sukeltava, poroilla ajeleva joulupukki. Suomessakin on miehen nimenä Nikolaus, Niilo, Niku, joiden nimipäivää vietetään 6.12. Kustaa Vilkuna Vuotuisessa ajantiedossaan myös kertoo, että "minkälaista on ilma Nikolauksen päivänä, sellaista on koko joulukuu."
Tänään on myös toinen adventtisunnuntai: kynttelikössä on sytytetty toinen adventtikynttilä.