Seurakuntamme alttaritaulu

Tänään on pitkäperjantai. Sitä vietetään Kristuksen ristiinnaulitsemisen ja kuoleman muistoksi. Pitkäperjantain sanoma julistaa: Kristus on kuollut meidän puolestamme, hänen sovitustyönsä on täytetty. Kirkoissa ei soiteta kelloja eikä urkuja eikä vietetä ehtoollista, vaan messun sijasta vietetään sanajumalanpalvelusta. Kirkkovuoden väri on tänään musta. Korkeintaan yksi kynttilä, Kristus-kynttilä, sytytetään. Vain viisi punaista ruusua jumalanpalveluksessa on värinä.  Ne kertovat Jeesuksen viidestä haavasta.  Aikoinaan tätä päivää on vietetty tiukkana paastopäivänä.

Piikkikruunu on tämän päivän kukka! Jeesus kruunattiin orjantappuroilla eli piikkikasvilla. "He panivat hänen harteilleen purppuranpunaisen viitan ja väänsivät orjantappuroista kruunun ja asettivat sen hänen päähänsä." (Markuksen evankeliumi 15:17). Tarkalleen ei tiedetä, mikä suuripiikkinen kasvi on Raamatun orjantappura. Piikkikruunu kuuluu tyräkkikasveihin. Piikkikruunu on myös läheistä sukua joulutähdelle! Kukkiakseen piikkikruunu tarvitsee paljon valoa, vähän lannoitusta ja kuivahtamista kastelukertojen välillä. Sen paras kasvualusta on hiekansekainen multa.

Apostolinkukkakin kukkii tänään. Apostolinmiekka (tai -kukka) kukkii 12 lehtisenä apostolien määrän tullessa täyteen ja silloin Jeesus (kukkavana/kukka) nousee hetkeksi "heidän keskelleen". Kasvia lisätään kukkavanan päähän tulevasta pikkutaimesta tai juurelle kasvavista poikasista. Kukkavana on pitkä ohut lehti, joka saattaa painua maata vasten pikkutaimen painosta, siitä nimi Vaeltava juutalainen. Taimi juurrutetaan veteen tai suoraan multaan, joko kukkavanassa kiinni ollen tai irti leikattuna. Uudet lehdet kasvavat yksi kerrallaan viuhkamaiseksi ryhmäksi. Apostolinmiekka pitää runsaasta valosta.