Eilen illalla oli FST5 kanavalla klo 22 puolen tunnin ohjelma Apostolinkyyti – pyhiinvaellusmatka. Kertomus oli kuvattu keväällä 2009. Ohjelma on neliosainen, jonka ensimmäinen osa vielä uusitaan lauantaina. Ohjelma oli todella erilainen kuin Löytöretki kevättalvella eikä lainkaan sellainen kuin kokemamme matka. Tuntui pyhyys siitä puuttuvan kokonaan. Vaellusta ei paljoakaan kuvattu ainakaan tässä ensimmäisessä jaksossa, joka kulki Ranskan puolelta Logroñoon saakka.

13. päivä ja perjantai. Sanan aika: ” Jos te annatte toisille ihmisille anteeksi heidän rikkomuksensa, antaa myös taivaallinen Isänne teille anteeksi.” (Matteus 6:14)

Roncesvallesin albergueen, joka on vanha luostarirakennus, mahtuu 120 majoittujaa yhteen saliin kerrossänkyihin kolmeen riviin. Sisääntullessa jätetään ulkojalkineet hyllykköön. Jokaiselle tulijalle annetaan numero, jonka perusteella hän etsii oman sänkynsä. Useat aloittavat täältä tai Ranskan puolelta St. Jean Pied-de-Portista. Täältä me aloitimme vaelluksemme. Roncesvalles sijaitsee 950 metrin korkeudessa Navarran maakunnassa. Roncesvalles on pieni kylä, jossa on noin 100 asukasta. Siellä on pari baaria ja kirkko ja pari retkeilymajaa. Se on siis suosittu aloituspaikka caminolle eli ensimmäinen mahdollinen paikka Espanjan puolella ranskalaisella reitillä. Kirkossa on joka ilta klo 20 messu, jossa siunataan kaikki caminolle lähtijät.

Joidenkin matka keskeytyy - tai joku pääsee perille lopullisesti.