Tänään kävin rintasyöpäseulonnassa. Tarpeellinen juttu, vaikka sitä varten taas piti lähteä ajelemaan lähikaupunkiin. Tulos tulee noin kuukauden kuluttua, paitsi jos on jotain tärkeää löydetty, niin aikaisemmin.

Mammografia on rinnan röntgenkuvaus. Suomalaiset kunnat järjestävät ilmaisia mammografiaseulontoja 50-69-vuotiaille naisille joka toinen vuosi.Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Joka kymmenes nainen sairastuu siihen elämänsä aikana. Rintojen kuvantamisen tärkein syy on rintasyövän etsiminen. Kuvauslaitteella rinta puristetaan ohueksi, jolloin tarvitaan mahdollisimman vähän röntgensäteitä ja rinnan sisäiset rakenteet erottuvat paremmin.Rinta kuvataan vähintään kahdesta suunnasta.Mammografioita tehdään myös seulontatutkimuksena. Suomi aloitti maanlaajuiset mammografiaseulonnat ensimmäisenä maailmassa vuonna 1987.

Samalla reissulla kävin nimipäivilläkin - tosin myöhässä.  Oli mukava tavata pitkästä aikaa ja hetki jutella ja päivittää asioita ja pohtia, miten voisi joitakin läheisiä auttaa.

Kaunis aurinkoinen päivä taas. Mies toi tulppaanikimpunkin iloksi.