Illalla laitoin leipäkoneeseen mustikkaleivän ainekset: 3 dl vettä, 1 tl suolaa, 1 rkl hunajaa, 2 rkl rypsiöljyä, 1/2 dl mustikoita, 1 dl leseitä, 1 dl grahamjauhoa, 6 dl vehmäjauhoa ja 2 tl kuivahiivaa.

Usein keitämme juurekset painekattilassa. Niin tänäänkin samalla kertaa kattilassa oli perunaa, porkkanaa, raidallista punajuuria ja keltajuurikasta, Näin nuo kasvikset kypsyvät höyryssä ja suhteellisen nopeasti ja terveellisesti.

Raidallinen punajuuri muistuttaa tikkataulua. Ruotsalaiset kutsuvat tätä lajiketta polkkaporsaiksi eli puna-valkoraidalliseksi sikäläiseksi karamelliksi. Keitettynä raidallisen punajuuren väri muuttuu vaaleaksi. Siinä voi kuitenkin erottaa tummempia raitoja. Se on makeanmakuinen eikä värjää muita ruoka-aineita.

Keltajuurikas on punajuuren keltainen muoto. Siitä puuttuu punajuuren betasyaaniväriaine. Sen poikkileikkauksessa näkyvät haalean keltaiset raidat. Väri säilyy hyvin ja syvenee kypsennettäessä. Maultaan se on tavallista punajuuria makeampi eikä värjää myöskään toisia kasveja ruoissa.

Ketin myös tänään päärynähillon. Pesin päärynät, halkaisin ne ja poistin kannat ja kukkaperän ja laitoin koko satsin mehumaijaan. Kun ne olivat kiehuneet pehmeiksi, mies väänsi päärynät sosemyllyn läpi kattilaan, jonne lisäsin keitettäessä tulleen mehun, kuumensin, lisäsin 1,5 kiloa sokeria ja kun seos kiehui, lisäsin vielä sokeri-melatiini-seoksen vispilällä sekoittaen. Isosta ämpärillisestä päärynöitä tuli näin seitsemisen litraa valmista hilloa, jotka purkitin pienehköihin purkkeihin.