Suomi on siirtynyt kesäaikaan. Kelloja siirrettiin tunti eteenpäin aamukolmelta. Kelloja siirretään samaan aikaan kaikissa Euroopan unionin maissa. Suomessa kesäaikaa kokeiltiin ensimmäisen kerran jo 1942, mutta silloin siitä ei katsottu olevan juuri hyötyä; meillä on tarpeeksi valoisaa muutenkin. Lopullisesti käyttöön se tuli vasta vuonna 1981. Orimattilassa erityisesti maatilojen omistajat, joilla oli eläimiä, lehmiä, harmistuivat siitä kun ne tulivat ihan hankaliksi, kun eivät olisi saaneet ruokaa totuttuun aikaan ja lehmät eivät anna maitoa, kun ne olisi pitänyt lypsää eri aikaan näyttää kesäaikaan siirryttyä. Niinpä Orimattilassa vuonna 1942 elettiin ns. Pakaan aikaa eli ei siirretty kelloja kuten muualla Suomessa. – Olen Orimattilasta kotoisin eli siis itsepäinen?!

Kesäaika lisää valon määrää iltaisin, mikä häiritsee biologisen kellon säätelemää, sisäsyntyistä vuorokausirytmiä. Ihmisen sisäinen kello ei pysty sopeutumaan muutoksiin välittömästi. Ja aamu-uninen kun olen, tänään nousin / heräsin kuitenkin jo klo 7.30 kesäaikaa. Mies käänsi jo illalla nukkumaan mennessä kaikki kellot kesäaikaan.

Luin juuri loppuun teoksen Amanista, somalitytöstä, joka kertoi selviytymistarinansa antropologeille. Tuossa teoksessa tuli esille Somalian klaanit, sukulinjat ja niiden vaikutus. Aman karkasi 13-vuotiaana naimisiin ja jätti pian vanhan aviomiehensä ja lähti pääkaupunkiin valkoihoisten pariin, mikä toi elämään paljon hankaluuksia. Lopulta hän livisti sotilasvallankaappauksen takia maasta Tansaniaan asti, mihin kertomus loppui.

Lentopallopeli oli tämänkin sunnuntai-illan liikuntana. Tietysti aamupäivällä oli jumalanpalvelus.  Kuljimme autolla kirkkoon, joten kirkossa käymistä ei voi oikein liikuntana pitää.