Olen yritellyt viime aikoina opiskella savon kieltä, kun mies on Savosta kotoisin. Niinpä lainasin kirjastosta savolaisen allakankin Savolaenen allakka (ihan koko vuos’) ja toisen savon murretta selittävän sanakirjan Tavvoo savvoo.  Tuo Unto Eskelisen sanakirja selittää heti aluksi, että savon kieli on ennen kaikkea kuuntelukieltä ja kuuleminen syntyy savolaisten leukaperien äänellisestä veppasemisesta eli huastelusta.Niinpä kirjasen myötä selviää kaikille suomalaisille mukaan lukien savolaisetkin, mitä tarkoittaa mm. herraeh huave tai törköttimer roekottimet. Tiedätkö Sinä? Esimerkiksi sana raekota sopii juuri tähän aikaan todella hyvin, sillä se tarkoittaa järjestellä, siistiä, korjata pois tarpeettomat tavarat, tehdä tilaa.

 
Seija Pitkäsen Savolaenen allakka kertoo vuodesta lähinnä sananparsien kautta. Esimerkkinä tälle päivälle merkitty Pyhänseutuva outellessa: ”Meijännii perssoona mänj kirkkoon”, sano mies, ku’ akka olj kirkossa. Huomenna on loppiainen ja sen tekstissä kerrotaan ”Puolet talaven lumista pitäs olla nähty tähän päevään männessä.” Toinen sanonta on ”Loppijaesen poota ilimineeroo, että kesäkuullakkii hennoo paestoo aarinko”.
Uutta pehmeää lunta on satanut. Hiihtelemässä olimme tänäänkin. Minä hiihdin taas sen lyhyen lenkkini, kun mies huhki moninkertaisesti. Minulla onkin vain kolmannes koossa siitä, mitä miehellä.