Vappuaattona lähdimme mökille ja matkan varrella alkoi sataa räntää niin paljon, että maa tuli valkeaksi. (Yritin sitä kuvata auton ikkunasta.) Samoin satoi nyt vappupäivänä kotosalla räntälunta.

Vappuaaton ja vapunpäivän hommiin on miehen kotona lapsuudessa kuulunut lannanajo. Niinpä meilläkin oli kuormallinen hevosenlantaa mukana, jota laitettiin kaivonrenkaisiin pohjalle (niihin istutetaan kesäkurpitsoja myöhemmin) ja siirrettiin peräkärryltä kasaan kompostoitumaan.

 

Vuorenkilvet olivat työntäneet kukkanuppujaan jo punertavina näkyviin.

Ja vanhat narsissit olivat käyneeet kukkimaan. Olen useana vuonna vienyt kukinnan jälkeen nk. Te-te-narsissit mökille ja laittanut ne kukkapenkkiin. Kurkipariskunnat lensivät äänekkäästi mökin yli matkallaan pesimäpaikoilleen ja oman järven telkkäkin oli jo saapunut.

Vappuaattoon kuuluu tietysti munkinpaisto. Tällä kertaa tein sen ulkona verannalla. Munkit ovat kananmunattomia ja maidottomia. Tein puolen litran taikinan eli puoli litraa vettä, 50 g hiivaa, 1,5 dl sokeria, kukkuraruokalusikallinen kardemummaa,1 tl suolaa, 125 g laktoositonta margariinia ja vehnäjauhoja niin paljon, että sain pehmeän taikinan. Nostatin ja leivoin pikkupulliksi ja nostatin uudelleen. Rasvaan laittaessani vedin reiän keskelle...

Simakin oli valmistunut ajoissa ja niin maistuivat hyvin illalla saunan ja uinnin (!) jälkeen munkit, sima, perunasalaatti ja nakit.

Verkossa oli iso ahven täynnä mätiä ja katiskassa lisää sekä pari haukeakin.

Ensimmäinen perunankylvö tehtiin tänään. Tosin yksi rivi vasta, koska itäneitä perunoita ei ollut enempää.

Kylvimme myös porkkanaa, persiljaa, tilliä ja salaattia sekä kehäkukkia ja peitimme ne kylvökset harsolla. (siis tuo valkea on harsoa)

Kyllä tästä kesä vähitellen tulee...

Maanviljelijät ovat jo pelloillaan.