Pihalla kukkivat valkoapilat. Valkoapila (Trifolium repens) on valkokukkainen apila, joka kasvutapa on rönsyilevä. Valkoapila lisää maan typpipitoisuutta juuristossa elävien bakteereiden avulla, kuten muutkin hernekasvit. Sen lehtiä voi käyttää nuorena koristeina, salaateissa, keitoissa ja muhennoksissa. Tuoreita kukkia voi käyttää koristeinakin ruoissa. Tuoreista ja kuivatuista valkoapilan kukista saa miedonmakuista teetä, joka lisää virtsaneritystä.  

1246017976_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Apilat ovat tärkeitä mesikasveja mehiläisille.

Valkoapila on levinnyt kaikkialle maapallolle. Se on monivuotinen hyötykasvi. Mehiläiset hakevat sen kukinnoista mettä. Se on myös tärkeä rehukasvi. Valkoapilan lehdissä on runsaasti C-vitamiinia ja valkuaisaineita. Se on myös hyvä laidunkasvi – apila lypsättää hyvin. Kylvölaitumissa ja nurmikkokasvina valkoapila on tärkeä: se kestää hyvin tallausta ja on hyvää rehua erityisesti hevosille ja lampaille.

Valkoapila on koristeellinen kukkiessaan leikkaamattomassa nurmikossa. Se kasvaa maanmyötäisesti ja on matalakasvuinen ja viihtyy niin niityillä, nurmikolla, pihoilla, poluilla, tienvarsilla kuin rannoillakin. Tiheäkasvuinen valkoapila jopa estää tehokkaasti rikkakasvien kasvua ja suojaa maanpintaa kuivumiselta.