Jouluruokia olemme valmistaneet vähitellen. Tänään on vuorossa ollut palsternakkalaatikon tekeminen. Kasvatimme näet kesällä palsternakkaa ja sitä voikin käyttää moneen tarkoitukseen. Kuorin toista kiloa palsternakkoja, siivutin ne ja keitin vedessä, johon lisäsin suolaa. Kaadoin keitinliemen kannuun ja soseutin palsternakat sauvasekoittimella, lisäsin desin korppujauhoja turpoamaan parissa desissä laktoositonta kevytmaitoa. Maustoin seoksen lisäämällä 0,5 tl valkopippuria, saman verran inkivääriä ja muskottipähkinää sekä kukkuralusikallisen kovaa hunajaa. Laitoin vielä yli desin verran keitinlientä löysykkeeksi ja ainekset vuokiin, päälle ripaus korppujauhoa ja hieman rypsiöljyä ja uuniin pariksi tunniksi noin 150 asteen lämpöön. Ohje on mukailtu netistä.
Lopusta keitinliemestä tuli sitten leipäkoneleivän neste. Laitoin taikinaan vehnäjauhojen ohella kaurahiutaleita, suolaa, öljyä, hunajaa, timjamia ja kuivahiivaa.

Illalla kävimme joulukonsertissa. Oma näkemys ei saanut täyttä kannatusta kaikista konserttiin liittyvistä asioista. Muusikot olivat pukeutuneet hyvin asiallisesti, mutta solisti olit tullut johonkin kesäkonserttiin soveltuvassa vaatetuksessa. Kirkossa olisi voinut olla asiallisempi asu varsinkin, kun ulkona oli pakkasta yli 20 astetta. Valonheittäjät ja äänentoistolaitteet olivat kuin rockfestareilta. Ne tuntuivat tällä kertaa kirkkoon sopimattomilta ja äänenvoimakkuus oli liian lujalla, vaikka laulujen sanoma oli ihan mukavaa, ääni särisi.  Ehkä kirkkokonsertti ja ulkoilmakonsertti ovat vähän eri tilanteita.  Myönteisenä asiana voi sanoa, että kirkossa oli yli tuhat ihmistä – kirkon kynnys oli matala. Mikä tässä erityisesti viehätti? Oliko se henkilökohtainen kutsu ja siihen vastauspyyntö ja ilmainen lippu – olisiko seurakunnalla tästä oppimisen paikkaa? Ei haitannut pakkanen eikä joulukiireet: tupa oli täynnä. Oli kokemus olla mukana!

Tilaisuus loppui ehkä maailman tunnetuimpaan joululauluun, Josef Mohrin ja Franz Gruberin lauluun Jouluyö, juhlayö ."

Jouluyö, juhlayö!
Päättynyt kaik on työ.
Kaks vain valveil on puolisoa
lapsen herttaisen nukkuessa
seimikätkyessään,
seimikätkyessään.

Jouluyö, juhlayö!
Paimenil yksin työ.
Enkel taivaasta ilmoitti heill':
Suuri koittanut riemu on teill'!
Kristus syntynyt on,
Kristus syntynyt on!

Jouluyö, juhlayö!
Täytetty nyt on työ.
Olkoon kunnia Jumalalle!
Maassa rauha, myös ihmisille
olkoon suosio suur,
olkoon suosio suur!