Loput Zilka-viinirypäleet, karhunvatut ja pieneksi jäänyt kurpitsa.

Mies siivosi puutarhaa, tyhjensi kasvihuoneen ja korjasi loput raa’at tomaatit, leikkasi viiniköynnöksen, luumupuita, kirsikkapuita ja kriikunapuita, vaahteroita ja koivuja sekä kantoi kaikki kasvien lehdet ja oksat kompostiin, leikkasi ruohoa ja putsaili muutenkin pihaa. Keitin maijallisen omena-kesäkurpitsahilloa, johon laitoin loput kesäkurpitsat puutarhasta ja omenapudokkaat.
Pakkauspäivä myös reissuun eli tavarapinojen tarkistus meneillään.
Tänään on Syys-Matti Kustaa Vilkunan Ajantiedon mukaan. Tätä päivää sanottiin Mukula-, Hauta- ja Nauris-Matiksi perunoiden ja nauriiden kaivun takia. Jos ennen Syys-Mattia pakastaa niin paljon, että vesi menee riitteeseen, niin tulee lauha ja pitkä syksy eikä joulunakaan lunta tule. Taloustöissä Mattina siirrytään pellolta jo osittain pihan piiriin. – Apostoli ja evankelista Matteus on antanut Syys-Matille nimen. vielä 1928 allakassa oli Matteus 21.9. – nyt on Mervi. ”Syys-Matti alkaa puhdetyöt ja Talvi-Matti (24.2.) ne lopettaa.”
Päivän sana: ”Jätä taakkasi Herran käteen, hän pitää sinusta huolen.”(Psalmi  55:23)
”Jumala, maailmasi on täälläpäin kovin kaunis. Silmäni kiittävät.
Metsä tuottaa ruokaa, vaikka syyskuu lähentelee loppuaan. Kellarini ja pakastimeni kiittävät, sitten talvella kiittävät myös suu ja maha.
Korpin huuto ja vapisevat haavan lehdet saavat korvani iloisiksi. Ensimmäiset luumut puusta, keltaiset tomaatit, kurkkujakin vielä ja krassit valtoimenaan kukkia pakottavat sykkeen nousemaan ja kiitosmielen pintaan, iholle, lämpimän tuulen hellittäväksi.
Hemmottelet, Suuri Luoja! Halleluja, kiitos Herran, kaiken hyvyyden antajan! Aamen.”
Irja Aro-Heinilä