Juhannus on vanha ääntämismuoto Johanneksesta. Tänään muistelemme Johannesta. Nimi Johannes on kreikkalais-latinalainen muoto heprealaisesta Jochanan-nimestä, ’Jumala on armollinen’. Nimipäiväkalenterissamme on perinteisellä juhannuspäivällä 24.6. nimi Johannes sekä siihen pohjautuvat Juhani, Juha, Jukka, Janne, Juho, Jani, Jussi ja Juhana. Myös muissa maissa Johannekseen pohjautuvat miestennimet ovat olleet suosituimpia, kuten Englannissa John, Ranskassa Jean, Espanjassa Juan, Italiassa Giovanni, Ruotsissa Johan ja Venäjällä Ivan, kertoi Helsingin yliopiston nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma.

Juhannuksen päähenkilö on siis Johannes Kastaja. Juhannus on Johannes Kastajan syntymäpäivä. Johannes Kastaja oli Jeesuksen edelläkävijä, joka kulki Jordanin seudulla saarnaten kansalle parannusta. Hän kehotti ihmisiä kääntymään ja ottamaan kasteen syntien anteeksi saamiseksi.
Perinteinen kirkollinen juhannuspäivä olisi 24. kesäkuuta, mutta nykyään tätä pyhää vietetään Suomessa aina kesäkuun 19. päivää seuraavana lauantaina. Raamatun mukaan Johannes Kastaja syntyi puoli vuotta ennen Jeesusta. Siksi juhannusta vietetään puoli vuotta ennen joulua.

Hyvää juhannusta ja Jussia! vaikka Jussi olikin jo 24.6.