Sataa. Sade tekee hyvää kasveille. Tähän aikaan vuodesta sade on tärkeää luonnolle. Mökillä onkin sadevettä varten tynnyrit, joihin vesi tulee ränneistä. Niinpä ei joka puolelle tonttia tarvitse kantaa vettä järvestä asti, kun tarvitsee kastella kasveja kuivana aikana.

Paatsama on hyvä mesikasvi. Paatsaman kukinta alkaa jo kesäkuussa ja jatkuu pitkälle syksyyn. Mehiläisiä pörisee sen kukinnoissa jo nyt. Pitkän kukinta-ajan vuoksi voi syksyllä olla samassa oksassa sekä kukkanippuja että auenneita kukkia ja eri kehitysasteella olevia herneenkokoisia hedelmiä. Paatsaman marjat ovat aluksi vihreitä, muuttuvat kypsymisen edetessä punaisiksi ja tulevat lopulta mustiksi. Koko kasvi on myrkyllinen.  Kuorta on käytetty ulostuslääkkeenä. Kuoresta myös saa keltaista ja marjoista vihertävää väriä esimerkiksi villalankojen värjäämiseen.

1243948879_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kimalainenkin aterialle menossa.

Paatsama on tavallisesti parin metrin korkuinen pensas, mutta saattaa tulla myös korkeammaksi. Meidän paatsamamme on puumainen pensas, oikeastaan puu, noin kolme - neljä metriä korkea.