Tänään oli lanttulaatikon valmistusta jouluradiota kuunnellessa. Pussillisen lanttuja (3 kg) kuorin ja paloittelin ja keitin painekattilassa pehmeiksi. Otin siivilän lanttujen alta pois ja jätin nesteen pohjalle. Soseutin lantut perunasurvimella. Lisäsin puoli litraa laktoositonta maitoa ja 2 desiä korppujauhoja. Turvotin ne. Sitten mausteet: loraus siirappia, 2 tl muskottipähkinää ja 1,5 tl kanelia ja suolaa hieman. (Ei ollutkaan maustekaapissa valkopippuria, joten se jäi pois tänä vuonna.) Laitoin vuokiin seoksen, ja tiputtelin päälle hieman rypsiöljyä.

Lanttulaatikko on munaton ja laktoositon, muttei maidoton. Jos laittaa korppujauhojen sijaan mantelijauhoa tai pähkinäjauhoa, niin laatikko on gluteiinitonkin.

Kun uuni oli muutenkin kuuma, niin tein hillosilmiä.  Näitä äiti teki aikoinaan ja laittoi hillosilmäksi muistaakseni aina vadelmahilloa.  Vaahdotin rasvan ja sokerin ja siirapin. Lisäsin vehnäjauho-leivinjauheseoksen. Tein taikinasta pari pötköä, jotka jaoin 50 osaan. Pyörittelin ne palloiksi, laitoin pellille ja painoin peukalolla niihin syvennyksen, johon laitoin kiinteää hilloa. Paistoin noita pikkuleipiä noin 13 minuuttia 175 asteessa. Taikinassa oli 100 g laktoositonta margariinia, ½ dl sokeria, 1 rkl siirappia, 2½ dl vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta. Lisäksi oli kiinteää karpalohilloa ja vadelmahilloa päälle. Näissäkään ei ole kananmunaa eikä maitoa. Gluteiinittomia pikkuleipiä näistä tulee helposti gluteiinittomilla jauhoilla.
 
Ja kun uuni oli lämmin, tein vielä samaan syssyyn iltapalaksi teeleipiä, joissa oli kaurahiutaleita, vehnäjauhoja, suolaa, rypsiöljyä, laktoositonta maitojauhetta, kuivattua mäkimeiramia ja vettä.

"Valmistu, Herran kansa,
nyt vastaanottamaan,
kun saapuu taivaastansa
kuningas päälle maan.
On hänet maailmaan
valkeudeksi suonut,
Vapahtajaksi tuonut
Jumala armossaan." (Virsi 7:1)