Eilen illalla lämpömittari näytti jopa yhdeksää pakkasastetta ja tänä aamunakin vielä viittä.

"Onko sinulla jo lapio ja lumikola pihalla? Tänne pitäisi tulla kolaamaan lunta. Miksei metsästäkin voi kolata lunta?..." Löysimme me matkan varrelta edes hieman lunta, kun pihassakaan ei ole enää yhtään.

Tämä oli jo toinen joulukuusi meidän aamulenkin varrella. Toinen on ollut jo pari viikkoa iltaisin valaistuna, tämä lähettyvillä vasta pari päivää. Onkohan kalenteri tehnyt temput?

 

Pihalla oli kiva kiivetä tikapuita pitkin. Sitä jaksettiin tehdä kauan, kunnes pappa tarvitsi tikapuut kuusenkaatoa varten karsiakseen siitä oksia, ennen kuin kaatoi sen ja sahasi pölleiksi. Polttopuita ensi vuodeksikin pitää saada!

Vein pientä hienoa miestä autolla päiväkerhoon. Koko matkan ajan hän lauloi Möhömahamummosta: "Möhömahamummo istui itsekseen, aivan yksikseen - ei ollut ketään hänen kanssaan - möhömahamummo istui rannalla hiekassa hiekkaa lapioimassa aivan yksikseen ja möhömahamummo hankki kaivurin ja kaivoi sillä hiekkaa aivan itsekseen, aivan yksikseen..." Päiväkerhossa heti noteeraattiin hänen ja toisen pienen miehen tukanleikkuu. Toinen selitti, että isä osti koneen, jolla voi leikata tukkaa ja sitten äiti leikkasi..." ja sitten tämä: "Meidänkin äiti leikkasi..."

Sana tälle päivälle: "Kuule rukoukseni, Herra, nouskoon huutoni sinun luoksesi! Älä kätke minulta kasvojasi, kun olen ahdingossa. Kallista korvasi minun puoleeni! Kun huudan sinua avuksi, älä viivytä vastaustasi." (Psalmi 102:2-3)

ps. Terveysnetistä löysin Sammakkomummolaulun ja -leikin: "Sammakkomummo istui kivellä, söi söi söi söi lumpeen lehteä. " "Jaksaako mummo enää loikkia? Näin Näin näin näin täydellä vatsalla." "Möhömaha mummo, kävi pitkäkseen, kaislikon reunaan aivan yksikseen."
Leikin kulku:
  - ”Sammakkomummo istui kivellä”- ollaan kyykyssä kuten sammakot ja
     takapuoli hytkyy ylös alas.
  - ”Söi söi söi söi lumpeen lehteä.”- ollaan vielä kyykyssä ja laitetaan
     kädet suun eteen kuin haukattaisiin hampurilaista.
  - ”Jaksaako mummo enää loikkia?”- loikitaan ylös alas sammokko loikkia
  - ”Näin Näin näin näin täydellä vatsalla” - jäädään seisomaan ja
     taputellaan vatsaa.
  - ”Möhömaha mummo”- tehdään käsillä iso vatsa.
  - ”Kävi pitkäkseen”- käydään lattialle makaamaan.
  - ”Kaislikon reunaan aivan yksikseen”- maataan lattialla paikallaan.