Peltokortteesta voi tehdä saippuaa. Peltokortteen kesäverso kasvaa 20–40 cm pitkäksi ja on väriltään puhtaan- tai harmahtavanvihreä.   Peltokorte sisältää runsaasti piitä, joka on hyväksi ihon kunnolle. Korkean piihappopitoisuutensa vuoksi peltokortetta on käytetty puhdistusaineena muun muassa hopeaesineiden kiillottamiseen.   Puutarhassa peltokorte on erittäin hankala rikkaruoho, jonka hävittäminen on hankalaa.

Lentopallopelit siirtyivät eilen koulun liikuntasalista jo ulos miehen veljen pihalle, jossa olemme kesät vuosikausia pelanneet. Ilma oli kaunis, mutta mäkäräisiä oli runsaasti ja tuulikin kuljetteli palloa välillä hieman omia teitään.

Sadepäivä tästä tänään tuli, vaikka aamupäivällä voi olla ulkonakin. Tuuli voimakkaasti. Mies uurasti mehiläisten parissa ja kasvimaalla, minä hieman kukkapenkkejä siivosin.

 


Kirsikat kukkivat nyt hyvin ja mehiläiset pörräävät ahkerasti niissäkin. 

    

Suklaakirsikassa on kaksi kukkaa, mutta on koko puukin hyvin pieni: ehkä 70 senttiä korkea. Sinikka -luumu kukkii aivan upeasti tänä vuonna kuten toisetkin luumut ja kriikunat. Kriikunoiden kukinta alkaa olla ohi.

 

Iso päärynäpuu on täynnä kukkia, mutta pienemmät päärynäpuumme eivät nyt kuki tänä vuonna.(Toisessa on pari pientä kukintoa, toisessa ei yhtään pupusten jäljiltä.)

 

Sain eilen mökkinaapurilta raparperia, josta tein raparperipiirakan piimäpohjaan: 3 dl laktoositonta piimää, 3 dl sokeria, 1 dl öljyä sekoitetaan keskenään, lisätään 5 dl vehnäjauhoja ja 1 tl ruokasoodaa. Sekoitetaan ja kaadetaan leivinpaperin päälle pellille. Kiehautin 5 isonisoa raparperinvartta pilkottuna kuutioiksi (1rkl vettä kattilan pohjalla), ja lisäsin hunajaa desin verran. Kaadoin keitoksen siivilään ja kauhoin siivilästä pohjan päälle. Ripottelin hieman kanelia pinnalle. Kaiken päälle sitten ripottelin murujutun: 100 g huoneenlämpöistä margariinia, 2 dl kaurahiutaleita, 1 dl sokeria, 1 dl vehnäjauhoja sekoitettuna. Paistoin 225 asteessa 20 minuuttia.

Siivilöidystä raparperi-hunajaliemestä tein mannaryyneillä suurustaen raparperipuuron ja vatkasin sen kuohkeaksi.

"Kirkkaat riemun äänet soivat tänään sydämessäni. Muistot kiitosmielen toivat, niistä kiitän nöyrästi. Herra antoi elämän, kaiken hyvin johti hän, tähän asti armossansa siunannut on lahjoillansa." (Virsi 470:1)