Lankalauantai. Lankalauantain aiheena on Kristus haudassa ja tuonelassa. SKS:n perinnearkiston mukaan

Ajanjakso pitkänperjantain illasta varhaiseen sunnuntaiaamuun - aika jona Jeesus oli haudassa - on ollut pahojen voimien etsikkoaikaa. Molemmat yönseudut ovat pahamaineisia, mutta paljon taikatoimia on liittynyt juuri lankalauantaihin, joka kirkollisessa mielessä jää välipäiväksi. Kuunneltiin enteitä kolmen tien risteyksessä tai kolmesti muutetun rakennuksen katolla. Puolisoa, kuolemaa ja muita tulevia asioita ennustettiin tai niihin yritettiin vaikuttaa samaan tapaan kuin uudenvuodenyönä. Täysi tai lähes täysi kuu tehosti tunnelmaa. Noitien torjumiseksi on lankalauantaina sytytetty pääsiäiskokkoja eli pääsiäisvalkeita. Vanhan perinteen mukaan pääsiäislauantaina pestiin talven aikana kehrätyt langat. Talven aikana kehrätyt rihmat, langat, piti kastella ja laittaa aidan selälle valkenemaan kevätaurinkoon.

Leipomapäiväkin tänään. Rahkapiirakoita piti väkertää tietysti pääsiäiseksi - mies tykkää pullasta!

 1239458340_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tällaisia niistä tuli tänään – kelpasivat hyvin!

Aamulla kuljimme pihan ympäri ja katselimme, ovatko pupuset tehneet tuhojaan: yhtä omenapuuta oli nakerreltu ja oksia syöty niin aronioista kuin pienistä luumuistakin – ihan kaikkia emme suojanneet syksyllä. Aroniapensaat  saivat kyllä talvella tuhkauksen eli uunintuhkaa siroteltiin niille.

Siivouspäiväkin ja pyykkipäivä ja  mankelointipäivä – lakanat ja pyyhkeet on totta kai vaihdettu pääsiäiseksi. Työhuonetta olen siivonnut urakalla: pyrin hävittämään vanhoja lehtiä ja papereita, jotta tulisi paremmin tilaa. Samalla lajittelin myös eri maista tuomiani tavaroita. Olisi hyvä, jos jaksaisi laittaa tietokoneelle listan jokaisesta esineestä. Mutta kaikki aikanaan tai ei lainkaan.

Mies on koko päivän viettänyt pojan perheen remonttihommissa. He ostivat tästä muutaman kilometrin päästä vanhan 50-luvun talon, jota nyt yritetään kunnostaa. Vanhojen lattiamuovien alta löytyi hyvä lautalattia ja ei-kantava seinä kaadettiin, tapetit revittiin, lisää sahanpuruja laitettiin jne. monenlaista urakkaa siellä riittää.

Illalla odottaa pääsiäisvaellus ja yömessu.