Matkustin tänään junalla pitkästä aikaa. Vuodenvaihteessa ovat matkustushinnat muuttuneet. Sama matka maksaa hyvin erilaisesti riippuen siitä, millä junalla kulkee. Vaikka kulkisin tavallisilla vuoroilla, ei siis intercity- tai pendolino-vuoroilla, niin hinta on eri riippuen kellonajasta (?) ja siitä vaihdanko junaa matkan aikana vai pääsenkö asemalta suoraan kyseiselle asemalle. Katselin eilen illalla netistä, mihin aikaan meiltäpäin junat kulkevat pääkaupunkiin ja milloin pääsen palaamaan. Olipa hinnoilla eroja ja jännästi sanottuna: netistä hankittuna lippu maksaa näin paljon, mutta se voi maksaa muualta hankittuna toisin."Verkkokaupasta ostetun lipun hinta saattaa poiketa junassa ostetun lipun hinnasta"

VR kertoo sivuillaan, että junalippujen hinnat kotimaan kauko- ja lähiliikenteessä nousevat vuoden vaihteessa 1. tammikuuta keskimäärin 4,1 %. Hintojen muutos johtuu yleisen kustannustason noususta...Hinnoittelun uudistaminen jatkuu tulevien vuosien aikana. Jatkossa yksittäisen junavuoron hinnoitteluun vaikuttaa ennustettu kysyntä...
Kaukoliikenteen junissa voi ostaa junalippuja ilman paikkatietoja. Junassa ostetun lipun palvelumaksu on 5 euroa (ei suorilla taajamajunamatkoilla). Vaikka asemalla ei ole lipunmyyntiä, niin peritään tuo 5 €. Siis jos matkustan vaihtaen, vaikka ostaen lipun konduktööriltä, joudun maksamaan tuon 5 €, mutta jos ostan lipun väliasemalle junassa ja siinä vaihdan junaa ja ostan uuden lipun, pääsen yhteensä paljon halvemmalla kuin tuo lisämaksu 5 € siihen tulisi. Joten tänään ostin ensin yhden lipun, ja sitten vaihdon jälkeen toisen toisesta junasta, molemmat junasta suoraan ilman tuota 5 €.