Aamulla leivoin sen perinteisen mustikkapiirakan ja annoksen sämpylöitäkin, koska olin tänään Lucian päivänä syntynyttä lapsenlasta juhlimassa pääkaupunkiseudulla. Tottakai  pipareita piti viedä myös ja mummon mehuakin kaivattiin.

Syntymäpäiväsankari oli juhlinut jo eilen kavereiden kanssa ja tänään sitten jo aamulla perheen kanssa ennen kouluunlähtöä.
 
Kyllä syntymäpäiväsankari kirkkaasti mummon voitti!
Kuljin bussilla nuo matkat. Tosin ensin lähikaupunkiin piti mennä omalla autolla. Ja palatessa paleli käsiä aivan mielettömän kylmästi, vaikka rukkaset olivat kädessä: ratti tuntui kylmältä ja kesti jonkin aikaa, ennen kuin auto lämpeni – onneksi sentään lähti käyntiin. Pakkasta ei nyt illalla ollut kuitenkaan kuin viitisentoista astetta.

Lucian päivää vietetään Suomessa 13. joulukuuta. Valkoisiin vaatteisiin, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun pukeutuneen Lucia-neidon sanotaan tuovan valoa talven pimeyteen. Vanhan kalenterin mukaan 13.12. oli vuoden pimein päivä Suomessa.  Pari viikon kuluttua päivä alkaa jo pidetä, koska 22.12. on talvipäivän seisaus nykykalenterin mukaan.