Lunta sateli tänään. Paikkakuntamme sääennustaja oli jo aiakisin syksyllä sanonut kuten toinenkin lähiseudun mies, että itsenäisyyspäivänä maa on valkoinen ja niinhän tuo on.

Vaikka on ollut juhlapäivä, niin on kuitenkin tehty kotihommiakin.

Lounaaksi tein pikaruokaa, sovellettua janssonin kiusausta: Puolen kilon pussi perunasipulisekoitusta, puolet siitä lasivuokaan, kirjolohiviipaleita 150 grammaa palasina päälle, reilusti kuivattua tilliä ja loput perunasipulisekoituksesta. Lisäsin 2 dl ruokakermaa ja huuhtelin purkin vielä noin desillä vettä. Uuniin lähes tunniksi 200 asteeseen.

Kahvin kanssa oli tarjolla ruispipareita, joiden päällä oli tiramisurahkaa.

Mies teki tuohuskaisia eli kapeita mehiläisvahakynttilöitä lähes tuohuksen kokoisia. Tuohushan valmistetaan sulatetusta mehiläisvahasta kastamalla, mutta nämä tehtiin mehiläisvahalevystä.

Tällainen tuohuskainen palaa parisen tuntia.

Siniristilippumme...

Ystävä kävi vierailulla ja toi tullessaan jouluruusun, ensimmäisemme. Jouluruusut ovat monivuotisia juurakollisia ruohoja. Kukat ovat suurehkot, ja niissä on viisi kehälehteä sekä runsaasti mesilehtiä. Kasvi viihtyy sisällä viileässä ja saattaa kuivahtaessaan ”painua makuulle”, mutta nostaa itsensä jälleen pystyyn. Kasvi ei saa kuivua ja sen on hyvä olla valoisassa paikassa, mutta ei suorassa auringonpaisteessa.

Jouluruusu on vanhanajan joulukasvi, joka viihtyy myös puutarhassa. Jouluruusu on monivuotinen perenna, sen voi istuttaa ulos pakkasten mentyä ja se kukkii keväisin.  Kasvi istutetaan puolivarjoisaan tai varjoisaan paikkaan. Se menestyy myös pensaiden alla.

Varoitus! Kun poltat tuikkuja, niin vahdi niitä koko ajan, ettei pääse korkealle roihahtamaan! Emme käytä ainakaan sisätiloissa ulkomaisia tuikkuja enää.

Itsenäisyyspäivän kunniaksi tämä virsi:

"Jumala ompi linnamme
ja vahva turva aivan,
on miekkamme ja kilpemme
ajalla vaaran, vaivan.
Se vanha vainooja,
kavala, kauhea,
on kiivas, kiukkuinen
ja julma, hirmuinen.
Vain Herra hänet voittaa.

On turha oma voimamme
vääryyden valtaa vastaan.
Me turman vallat voitamme
Herrassa ainoastaan.
Hän, Kristus, kuningas,
on voitonruhtinas,
lyö joukot helvetin,
ne tallaa jalkoihin
ja voiton meille saattaa.

Se sana seisoo vahvana,
ne ei voi sitä kestää.
Kun kanssamme on Jumala,
ken meiltä voiton estää?
Jos veis he henkemme,
osamme, onnemme,
ne heidän olkohon,
vaan meidän iät on
Jumalan valtakunta.
" (Virsi 170:1,2,4)