Unkarilaisen ystävämme kanssa vietimme tämänkin päivän.

Eilen illalla kokeilimme vohveleiden päälle monenlaisia hilloja: oli omenaa, päärynää, karpaloa, karpalokesäkurpitsaa, hunajaa… Tänä aamuna taas tuoreen leivän tuoksu herätteli.  Leipäkoneleivässä oli tällä kertaa kaurahiutaleita ja vehnäjauhoja, vettä, hiivaa ja suolaa, hunajaa sekä tilkka öljyä.
Aamupäivällä kävimme kirkossa. Jumalanpalveluksen aikana yksi vanhus väsyi. Emme tiedä, väsyikö hänen sydämensä kokonaan, vai saiko hän vain kohtauksen, mutta ambulanssi tuli hakemaan hänet.
”Jos kuinka käykin, tiedämme:
tien päässä taivas hohtaa.
Öin päivin, Kristus, tietämme
suo Pyhän Hengen johtaa,” (virsi 541:5)
 kuva: Kata Peterfia
Mätäkuu loppuu huomenna. Vanha ennustus kertoi, että jos mätäkuu alkaa poudalla, niin on poutaa koko mätäkuun. Tänä vuonna tuo ennustus on pitänyt lähes paikkansa.  Usein mätäkuussa on seurattu myös luonnon kuoleutumista ja siitä ennustettu tulevaa talvea. Kun mätäkuussa putoaa lehtiä puusta, tulee suuri suoja maaliskuussa. Jos lehtiä putoilee ennen mätäkuuta, niin tulee leuto talvi. Vanha kansa onkin kiinnittänyt huomiota enemmän kaiken kuivumiseen ja sen kautta turmeltumiseen kuin varsinaiseen mätänemiseen selittää Kustaa Vilkuna ajantiedossaan.