Aamulla oli hotelli Herttuassa aamiainen seisovasta pöydästä. Niinpä lähdimme vatsat täynnä matkaan puoli kahdeksan maissa kävelemään kohti TV-tornia paikallisen oppaan kanssa.

Hän kertoi meille taas siellä olevasta Salpalinjastakin.

 

Pidimme sillalla aamuhartauden. Sillan alla virtasi pienehkö puro. Puroon oli majava tehnyt taas uuden padon, vaikka niitä patoja oli välillä kaivinkoneillakin hävitetty. Siksi puron virtauma oli kovin pieni.

Pysähdyimme Kerimäen Harjumajalle, joka on liikuntatoimen maja, pitämään ensimmäistä taukoa. Vielä jonkin matkaa siitä paikallinen opas kulki kanssamme, sitten jatkoimme omatoimisesti matkaa kohti päämääräämme Vuorijärveä.

 

Matkan varrella oli karsikkokivi. Yritimme tunnistaa kivestä kirjoituksia sormin ja eri puolilta tekstiä katsellen. Kuitenkin historiaa selvitettiin vieressä olevasta opastaulusta. Savossa ja Karjalassa tehtiin vielä 1930-luvulla vainajalle karsikko. Se tehtiin yleensä kuuseen tai mäntyyn katkaisemalla sen latva tai oksa. Puuhun hakattiin vainajan nimi tai nimikirjaimet, vainajan syntymä- ja kuolinvuosi sekä risti. Vainajan karsikko voitin merkitä myös kiveen tai kallioon. Naiden puiden, kivien tai kallioiden luona ruumissaatot pysähtyivät. Paikalla syötiin, juotiin, otettiinpa jopa viinaryyppy sekä veisattiin virsi vainajan kunniaksi. karsikon luona odoteltiin myös kirkonkellojen soiton alkamista, minkä jälkeen jatkettiin matkaa kohti kirkkoa.

Kerimäen TV-torni on nyt Digitan omistuksessa. Se on 322 metriä korkea ja rakennettu vuonna 1963 ja se näkyy kauas. Pidettiin sen luona taas evästaukoa.

Talvikki.

Kuljimme helppokulkuista metsäautouraa vähän väliä kuivia hirvenpapanoita ja teeren tippaleipiä väistellen.

ja tutkien vaskitsaakin.

Poikkesimme järven rannan taukopaikalla.

Tämän päivän puolimatkassa pidimme noin tunnin tauon asutustilan kukkivan omenapuun alla nauttien emännän maukkaita leivonnaisia (reseptit kirjoituksen lopussa) teen, kahvin ja mehun kera aivan juuri valmistuneen pöydän ääressä.

Pihalla saimme nostaa jalat ylös ja levähtää siten Lönnrotin matkakertomuksia kuunnellen. Huoltajamme ehdotuksena tuli dramatisointi Lönnrotin matkoista Pyhien polkujen seuraaville kierroksille.

Piti kirjoittaa jotain ylevää, sanoi apuopas: Kuulemma aina oli ylämäki. Hyvä ettei alamäki!

Kuljimme hyvin vaihtelevaa maastoa, siis ylämäkiä ja alamäkiä, hyvin hoidettujen maalaistalojen pihapiirejä ja koskemattomien metsien sammalpolkuja.

Saimme myös huoltomiehen pitämän oppitunnin koivikkojen harvennuksesta ja kuusen boorinpuutteesta ja ilmastonmuutoksen aiheuttamasta silmutason kasvuhäiriöstä.

Ekin eräelämyksessä poikkesimme jälleen evästauolla. Siellä oli myös hienot huussisysteemit. Ekin eräelämyksessä pidimme myös päivän hiljentymishetken. Matkalla olimme pitäneet muutaman kerran myös hiljaista kulkua.

Seuraava pysähdys oli Polvikosken laavulla, jonne oli merkkinä kahvipannu.

Polvikoski on Etelä-Savon toiseksi korkein vapaana oleva koski.  Polvikoskella lauloimme monta laulua luonnon innoittamana.

Sitten oli enää pieni hujaus yöpymispaikkaamme Vuorijärvelle. Järven rantaan laskeuduimme jyrkkää mäkeä.

Siellä odotti viihtyisä mökki ja upouusi nukkuma-aitta ja lämmin sauna. Aterian jälkeen saunoimme ja uimme monta kertaa järven leppeässä vedessä.

Ulkona on upea ilma: lempeä tuuli vei hyttyset mennessään. Aurinko laskee Kouruniemen mäntyjen taakse. Majoituimme kahteen mökkiin, miehet toiseen ja me naiset toiseen – uimarannat erotti kallellaan oleva koivu, sanoi apuoppaamme.

Päivän kävely oli vähän yli 27 kilometriä ja olo on kaikilla ihan hyvä.

Kaurapuolukkaneliöt

2,5 dl maitoa

25 g hiivaa

0,5 dl sokeria

1 tl suolaa

2 tl kardemummaa

6 dl vehnäjauhoja

75 g voita

Sekoitetaan taikinaksi, levitetään pellille, kohotetaan. Pinnalle levitetään puolukoita sekoitettuna omenasoseeseen.

Pinnalle:

2 dl voisulaa

2 dl sokeria

5 dl kaurahiutaleita

Paistetaan 225 asteessa noin 15 minuuttia.

 

Riisirieska

2 dl riisiä

3 dl vettä

6 dl maitoa

50 g voita  keitetään ja jäähdytetään.

1 prk kermaviiliä

3 dl kauraryynejä

2 kananmunaa

1-2 tl suolaa sekoitetaan edelliseen ja levitetään pellille ja paistetaan 225 asteessa noin 15-20 minuuttia.