Taikina: 400g vehnäjauhoa, 250 g margariinia, 120 g pölysokeria, 2 tl vaniljasokeria, 1 tl leivinjauhetta, 1 munankeltuainen, 1-2 rl smetanaa, (ripaus suolaa)Täyte: 1 kg hapahkoa omenaa raastettuna ja valutettuna, 150 g pölysokeria, 2 tl vaniljasokeria, sitruunan raastettu kuori ja mehua tarvittaessa,100 g jauhettuja saksanpähkinöitä (voi korvata jauhetulla keksillä), 1-2 rl jauhettua keksiä (esim. Marie taiDigestive) Voiteluun: 1 munankeltuainen tai valkuainen, jos ripotellaan päälle valilja-tomusokeri seosta.

Suola ja leivinjauhe sekoitetaan jauhoon ja kylmä rasva nypitään siihen. Lisätään yhteen sekoitetut loput kuiva-aineet, smetana ja munankeltuainen. Vaivataan tasaiseksi taikinaksi. Jaetaan kahteen osaan. Toinen niistä kaulitaan uunipellin kokoiseksi levyksi. Ripotellaan päälle saksanpähkinä-keksi -seos. Omenaan sekoitetaan pölysokeri, vaniljasokeri ja sitruunankuori ja levitetään levyn päälle. Toinen osa taikinaa kaulitaan ja peitetään sillä levy. Pistellään haarukalla, voidellaan munankeltuaisella ja paistetaan 180-200 asteen uunissa kullanruskeaksi.

Tämän omenapiirakan leivoin Suomi-Unkari-seuran osastomme sadonkorjuujuhlaan. Tosin hieman oioin ohjetta: Tein kaiken laktoosittomana ja kananmunan sijaan laitoin hieman enemmän smetanaa ja ruokalusikallisen vettä. En raastanut sitruunan kuorta, vaan laitoin sitruunamehua muutaman ruokalusikallisen. En myöskään voidellut millään piirakkaa.

Saimme myös makoisaa unkarilaista kasviskeittoa ja taas paljon hyvää informaatiota ystävyyskaupungeistamme.

”Avaa sinä suusi hiljaisten puolesta, hanki oikeutta syrjityille. Avaa suusi ja anna oikea tuomio, aja kurjan ja köyhän asiaa.” (Sananlaskut 31:8-9)