”Hei, kuinka lumi pöllyää
ja tierat teillä lentää,
nyt hepo toinen jälkeen jää,
ja toinen eelleen entää.
Ei mikään ole hauskempaa
kuin tapanina reessä
saa istua ja mennä vaan
ja tuttu kuski eessä.
Hop, hop, hop, vielä nopsempaan
jos Virkku juosta voisi
ja tavoittaisi joulunmaan
ja joulun sieltä toisi.”
 
Tämän Tapaninajelulla -runon on kirjoittanut Toivo Hyyryläinen ja se löytyy teoksesta Merkillinen joulu. Kirjan kuvitukseksi on valittu joulu ja –tukimerkkejä eri vuosikymmeniltä. ”Seuraten joulun merkkejä lähdemme matkaan”, hän sanoo saatesanoissaan. ”Nyt Betlehemiin! hoputamme toisiamme.”
 
Olin minäkin tapaninajelulla. Aamulla tuiskussa lumikinoksia väistellen ajelin jumalanpalvelukseen saarnaamaan kiertotietä, kun suorin tie olisi ollut mahdoton ajella, koska sitä ei oltu vielä siihen mennessä aurattu. Eikä se kirkkokaan sentään tyhjä ollut… jotkut muutkin olivat lähteneet liikkeelle.
 
Tapaninpäivänä kirkko on puettu punaiseen, koska päivä on ensimmäisen marttyyrin Stefanoksen ja hänen myötään kaikkien marttyyrien muistopäivä, ja muodostaa vastakohdan ensimmäiselle joulupäivälle. Jumalan pelastussanoma jakaa ihmiset sen vastaanottaviin ja sen hylkääviin, Kristuksen seuraajiin ja hänen vainoojiinsa. Jumala antaa Pyhän Hengen voimaksi jokaiselle, joka rohkeasti tunnustaa uskonsa Kristukseen.
 
Kun palasin töistä, olivat lapsenlapset jo lähdössä kotiinsa.
 
Vielä viimeiset lumen kolaamiset ennen lähtöä. Ja kun toiset lapsenlapset lähtivät, toiset tulivat. Lapsenlapsen perhe toi joululahjaksi saamansa Politix-pelin mukanaan.
 
Suomen poliittista elämää käsitteleviä pelejä ei aiemmin ole ollut saatavilla mutta nyt on ilmestynyt uusi suomalainen korttipeli Politix. Se on korttipeli, joka elää vahvasti teemansa kautta ja jota on mukava pelata, kun peliseura kaipaa jotain hiukan keveämpää viihdykettä.
 
Lähdimme saattamaan vieraitamme ja samalla lenkittämään itsemme, koska olemme olleet sisällä aika pitkään, ainakin minä. Mies on kyllä lapioinut lunta vähän väliä...