Tänään päivällä kävimme hiihtämässä. Minä tavallisilla suksilla perinteistä hiihdin parikymmentä kilometriä noin9-10 asteen pakkasessa. Latu oli tänään ajettu juuri ennen kuin lähdimme hiihtämään. Sukset luistivat kohtalaisesti. Mies hiihti jo päivällä nanosuksilla. Illansuussa lähdimme uudelleen lenkille, nyt minullakin oli nanosukset ja luisto oli parempi kuin entisillä suksilla. Hiihtomatka jäi sentään hieman lyhyemmäksi, vaikka latu-uralla onkin valot.

Nykyisin on nanosuksiin liimattu siteen kohdalle siteen alustalevy, jossa on siteelle ja kantalapulle kiskot. Siteitä ei kiinnitetä enää ruuveilla, vaan ne avaimen avulla liu'utetaan oikeaan kohtaan. Avaimella voi siteen paikkaa siirtää sopivaksi hiihtäjän monoon nähden tai ottaa kokonaan pois. Aikaisemmin oli puupala suksessa siteen kohdalla, johon voitiin ruuvit kiinnittää. Nykyään suksissa on kennorakenne myös keskikohdalla, joten sisällä ei ole puuta lainkaan.

Lunta tippui puista myssylle ja ladullekin ja roskia, kun päivälläkin tuuli.

Tein tänään mustikkapöperöä. Puoli litraa mustikoita hienonsin sauvasekoittimella, lisäsin viisi kukkuraista ruokalusikallista talkkunaa ja pari kukkuraista ruokalusikallista sokeria, sekoitin ainekset. Helppo ja maukas.

Nyt saunan lauteet odottavat hiihtolenkiltä palanneita vetreyttämään jäseniään...

"Nyt lapset, lastenlapset
kulkevat kaukana.
Myös heitä, Herra, siunaa
ja muista armossa.
Ja heitä toimissansa
elämän matkallansa
tiellesi johdata.
" (Virsi 528:3)