Vapulla on pohjimmiltaan kirkollinen perusta. Pyhimykseksi julistettu nunna Valborg antoi nimensä toukokuun ensimmäiselle päivälle 700-luvulla, jolloin häntä alettiin juhlia. Työväen ja ylioppilaiden juhla toukokuun ensimmäisestä tuli 1800-luvulla.

1.5. ja vapunpäivä on vanhastaan ollut myös pappiloissa merkkipäivä. Silloin myös papit vaihtoivat seurakuntaa, jos oli saatu virka, koska toukotyöt alkoivat ja pappiloissakin oli maataloutta, viljelyksiä ja karjaa. Pappiloilla olikin huomattava vaikutus myös maanviljelyksen tuotantotapojen uudistuksiin. Puutarhanhoidon ja hyötykasvien viljelyn myötä uudet keittiökasvit kuten peruna ja vihannekset löysivät tiensä pappiloiden kautta talonpoikaisiin ruokatalouksiin.  Pappilat menettivät erityisasemansa kyläyhteisössään, kun papiston palkkausperusteissa ensin 1900-luvun alussa ja myöhemmin 1970-luvulla tapahtuneet muutokset kokonaispalkkauksesta verotettavaan asuntoon johtivat siihen, että maanviljely pappilan pelloilla lakkasi ja pappi perheineen muutti pappilasta omakotitaloon.
 
Leena Lehmuspuu kirjoitti kirjassaan Etelänristin alla, lähetyssairaanhoitajana Namibiassa: Paikallisen kielen osaamattomuus panee joskus vertaamaan elämää ajamiseen autolla ilman ohjauspyörää. Tuo sama ajatus välistä on jopa meidän suomalaisten keskenkin olemassa: emme ymmärrä, mitä toinen puhuu tai emme osaa lukea toisen ajatuksia tai emme tajua toisen eleitä oikein.
Oli mukava lukea Leenan kirjaa, kun hän kertoi työstään Namibiassa ja monista tutuista henkilöistä, entisistä työtovereista. Kirjan takakannessa kerrotaan, että Lähetystyöntekijänä oleminen on inhimillistä ja rikasta arkea, jossa Jumalan johdatus, varjelus ja apu tulevat konkreettisiksi. Valot ja varjot vaihtelevat. Kärsimyksen näkeminen ei jätä kylmäksi. Ilosanoma Jeesuksesta pukeutuu arjen vaatteisiin. Arki ja inhimillisyys verhoavat tekijän lähetystyömuruja osana maailmanlaajuista lähetystyötä.
 
Vappuna touhutaan monenlaista. Naapurissa vaja vaihtoi suuntaansa.
 
Mies vaihtoi autooni kesärenkaat.
 
Kotilot ovat vallanneet pihaa ja niitä on kerättykin. Ämpärissä on vettä ja astianpesuainetta, johon kotiloita yritämme hukuttaa.