Tänään on se oikea juhannuspäivä. Juhannusta vietetään tänään monissa maissa, paitsi ei meillä Suomessa, kun meillä sitä vietetään lauantaina, joka sijoittuu 20 - 26.6. Johannes Kastajalle omistetuista juhlista säilyi meillä uskonpuhdistuksen jälkeen erillisenä pyhäpäivänä vain hänen syntymäpäivänsä eli juhannus 24. kesäkuuta. Juhlaa on vietetty 400-luvun alkupuolelta lähtien. Sen ajankohta perustuu käsitykseen, että Johannes syntyi kuusi kuukautta ennen Jeesusta. Päivät alkavat lyhetä Johanneksen juhlan jälkeen, mutta joulusta, Jeesuksen syntymästä, valo alkaa jälleen lisääntyä.

Jumala, taivaallinen Isä.
Sinun sanansaattajasi Johannes Kastaja
raivasi tietä Vapahtajamme tulolle
ja kutsui ihmisiä parannukseen.
Raivaa meidänkin sydämestämme kaikki,
mikä estää meitä vaeltamasta
tahtosi mukaan. Aamen.

Johannes Kastaja oli Jeesuksen edelläkävijä. Hänen tehtävänään oli valmistaa Jeesukselle tietä.  Saamansa nimen (Johannes = Jumala on armollinen) mukaisesti Johannes julisti Jumalan armollista hyvyyttä, pelastusta ja syntien anteeksiantamista.

Juhannus  on myös meillä kansallinen juhlapäivä, Suomen lipun päivä.

Juhannusta on vietetty kesäpäivänseisauksen tienoilla eri puolilla maailmaa. Sen vietto liittyi alun alkaen sadon ja hedelmällisyyden varmistamiseen. Keskiajalla kirkko omisti kesäkuun 24. päivän Johannes Kastajan syntymän muistolle. Sana juhannus tuleekin Johannes-nimen vanhasta ääntämyksestä.