Rippikoulupäiväkin tänäänkin. Täällä on pieni ryhmä, vain neljätoista nuorta, yksi tyttö ja loput poikia. Kuumaa oli tunneilla. Kaikki eivät jaksa muutenkaan, puhumattakaan helteellä. Välillä on työlästä ymmärtää. Ehtoollinen puhutti ja pohdiskelutti. Joku oli ollutkin ehtoollisella jo ennen rippikoulua. Meillä Suomessahan saavat lapsetkin ehtoollista vanhempiensa, kummiensa tai isovanhempiensa kanssa, jos osaavat erottaa ehtoollisen tavallisesta ateriasta eli ovat saaneet opetusta ehtoollisesta.  Usein nuo ovat jo kouluikäisiä, mutta kyllä monet nuoremmatkin ymmärtävät asian. Aikanaan oma kai noin kaksi ja puolivuotiaana otettiin mukaan ehtoollispöytään siunattavaksi ja kun poistuimme sieltä, hän sanoi: ”Kaikki tädit sai Vitolia, mutta mulle ei annettu mitään”.

”Olkaa toisianne kohtaan ystävällisiä ja lempeitä
ja antakaa toisillenne anteeksi, niin kuin Jumalakin
on antanut teille anteeksi Kristuksen tähden.” (Efesolaiskirje  4:32)
On ollut helteistä, kolmenkympin tienoilla lämpötila.  Lapsenlapset ovat kirmailleet niin sisällä kuin ulkonakin. Yksi lapsenlapsista lähti jo äiteineen kotiinsa - toisille tuli ikävä serkkuaan.
 
Iltapalaksi paistelimme vohveleita varjonpuolessa pihalla, jossa jo tuuli hieman. Vohvelitaikinaan laitoin ohrajauhoja ja vehnäjauhoja puoliksi, leivinjauhetta, suolaa, vaniljasokeria ja öljyä sekä vettä niin paljon että tuli sopivan tuntuinen taikina. Siis munaton ja maidoton vohvelitaikina. Vohveleiden kanssa oli erilaisia hilloja kunkin maun mukaan. Suosikki taisi olla punaviinimarjahyytelö.
 
Keitin tänään mustista viinimarjoista hyytelöä. Lapsenlapsi äiteineen poimi niitä. Mehumaijalla keitettiin = höyrytettiin ensin puoliraaoista marjoista mehu, sitten se valutettiin isoon kattilaan, jonne lisäsin sokerin ja jonkin ajan kuluttua Melatinin pieneen annokseen sokeria sekoitettuna ja seoksen sitten kiehahdettua pari minuuttia purkitin keitettyihin pieniin Atamonilla huuhdottuihin purkkeihin se sitten hyytymään.  Kuumaa hommaa vielä näin illallakin. Tulipa kuitenkin aika monta purkillista suosittua hyytelöä, jos se hyytyy. Sitten vielä jauhettiin sosemyllyllä vielä lopuista puuroksia.
 
Mies leikkasi viiniköynnöksiä tänään. Kaikki neljä! Komeita viinirypäleterttuja on tulossa. Olimme mallia katsomassa Unkarissa, mutta vasta tänään leikkaamiseen oli aikaa.