1248638858_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Päivän kasvi: juuriselleri

Mukulaselleriä eli juuriselleriä kylvimme keväällä jo aikaisin laatikkoon. Taimet sitten koulimme ja istutimme toukokuun lopulla. Ne ovat nyt kasvaneet kasvimaalla hyvin.  Kasvuaika on kyllä pitkä, sillä korjuu tapahtunee vasta syyskuun loppupuolella. Täysikasvuisena se on rosokuorinen nyrkinkokoinen juures. Mukulaselleristä syödään juuri ja lehtiä voi käyttää myös kuivattuina tai pakastettuina. Juurtakin voi kuivata vetämällä ohuita lastuja vaikka perunankuorimaveitsellä ja sitten kuivattaa lastuja 50 asteen lämmössä rapeiksi. Sitä sitten voi säilyttää lasipurkissa keiton tai muun ruuan mausteeksi. Juuriselleriä käytetään yleensä liemijuureksena, salaatteihin, patoihin, raasteseoksiin, kastikkeisiin, keittoihin tai gratiineihin.

Virsi 532:4-5.
Ah, jos joka puulla ja pensaallakin
ja ruoholla äänensä oisi,
jos järvet ja metsät ja vainiotkin
kuin enkelit veisata voisi,
ei Jeesusta Kristusta, Herraamme,
ne taitaisi kylliksi kiittää.

Kas, lintunen lentävi korkeuteen,
niin kauas kuin silmämme kantaa,
ja lauluunsa yltyen riemulliseen
se Herralle kiitoksen antaa.
Myös, ihminen, astu jo valkeuteen
ja Luojalle kiitosta laula!